Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tähtitaivas - Huhtikuu 2020

 Tähtitaivas

Huhtikuu on viimeinen kuukausi, jolloin koko maassa voi nauttia pimeästä taivaasta. Utsjoella Aurinko ei laske enää –12 asteen rajan alapuolelle 9.4. jälkeen. Oulussa pimeät yöt päättyvät pari viikkoa myöhemmin ja Etelä-Suomessa toukokuun puolella.

Keskiyöllä Iso karhu on taivaan laella varsin vieraassa asennossa. Sen käpälät osoittavat lounaaseen ja häntä kaakkoon. Hännän linjaa alas kaartaen löytyy Arcturus Karhunvartijasta ja Spica Neitsyestä. Matalalla etelässä on Korpin tähdistö. Karhunvartijasta vasemmalle on himmeähköjen tähtien muodostama pieni, mutta selkeä kaari, Pohjan kruunu.

Aamuyöllä kannattaa mennä ulos ja katsella tähdistöjä. Aamuyöllä näkyvät kuviot ovat monille outoja, sillä ne eivät näy kovin hyvin muulloin. Eteläiseen horisonttiin kohoavat muiden muassa Vaa’an ja Skorpionin yläosat.

Kuukauden kohde: galaksit

Huhtikuussa on hyvä tilaisuus katsella galakseja. Leijonan laitimmaisen tähden Denebolan ja Neitsyen yläkulmassa kimmeltävän Vindemiatrixin välisellä alueella on pitkälti toistakymmentä Messierin luettelon kohdetta.

Yksi niistä on M87, jättimäinen ellipsigalaksi, joka hallitsee sen ympärillä levittäytyvää Virgon galaksijoukkoa. Parintuhannen galaksin muodostaman joukon kirkkaimmat jäsenet erottuvat pienelläkin kaukoputkella.

Tähtikartta

Taivaalla tänään

Tapahtumat

  • Kuu pohjoisimmillaan
  • klo 13.21 Ensimmäinen neljännes

Kuun vaihe (klo 14)

vaihe: 50 %
ensimmäinen neljännes
ikä: 8 päivää
 

Taivaalla huhtikuussa

Aurinko ja kuu Planeetat Tähtitaivas Pimennykset Kääpio- ja pikkuplaneetat, komeetat Meteorit Ilmakehän ilmiöt