Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tue ursaa

Ilmakehän valoilmiöt - Helmikuu 2020

Ilmakehän ilmiöt

Ilmakehässä näkyviä valoilmiöitä ei voi yleensä ennustaa kovin tarkasti. Tällä sivulla annetaan kuitenkin vinkkejä vuodenajalle tyypillisistä ilmakehän valoilmiöistä. 

Helmiäispilvet

Erityisesti helmikuun alkupuolella voi näkyä kirkkaita helmiäispilviä. Tavallisimmin ne loistavat värikkäinä matalalla auringonlaskun tai -nousun suunnassa. Voimakkaan läntisen ilmavirtauksen aikaan olosuhteet ovat otollisimmat pilvien esiintymiselle.

»Lue lisää helmiäispilvistä

Halot

Jääsumuhaloja esiintyy erityisesti kovien pakkasten aikaan. Tavallisimpia jääsumun synnyttämiä halomuotoja ovat pilarit, joita näkyy niin Auringon, Kuun kuin keinovalolähteiden ylä- ja alapuolella. Myös sivuaurinkoja ja -kuita sekä halorenkaita voi esiintyä.

»Lue lisää haloilmiöistä

Kangastukset ja refraktioilmiöt

Pakkaskeleillä nähdään joskus meren tai järven jään yllä kangastuksia. Kaukaisten saarten ja kohteiden kuvat vääristyvät. Matalalla olevan Auringon kuva saattaa litistyä ja muuttua sahalaitaiseksi. Viimeksi mainittua kutsutaan "paperilyhtyilmiöksi", koska Aurinko muistuttaa tällöin hiukan kiinalaista lyhtyä.

 » Lue lisää kangastuksista ja refraktioilmiöistä

Revontulet

Auringon aktiivisuus on melko vähäistä, mutta voimakas purkaus voi sytyttää taivaan tuleen.  Eteläisessä Suomessa yleisin revontulimuoto on pohjoisella taivaalla näkyvä vihertävä kaari. Pohjoisemmas mentäessä revontulet näkyvät taivaalla korkeammalla. Kirkkaimmillaan revontulet leviävät yli koko taivaan, jolloin taivaanlaelle muodostuu holvimainen korona.

» Lue lisää revontulista

» Avaruussääennuste (Ilmatieteen laitos)