Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Ilmakehän valoilmiöt - Heinäkuu 2020

 Ilmakehän ilmiöt

Ilmakehässä näkyviä valoilmiöitä on hyvin vaikea, usein mahdoton ennustaa kovin tarkasti. Tällä sivulla annetaan vinkkejä vuodenajalle tyypillisistä valoilmiöistä. Heinäkuussa ilmakehän valoilmiöt keskittyvät edelleen pitkälti päiväsaikaan, sillä öisin taivas on vielä valoisa. Valaisevilla yöpilvillä on kuitenkin sesongin huippuaika.

Valaisevat yöpilvet

Heinäkuussa yöpilvet näkyvät enimmäkseen pohjoisella taivaanosalla, joskin kuun alussa ja vielä puolivälissäkin ne voivat levitä eteläisellekin taivaanpuoliskolle. Kuun loppupuoliskolla niitä näkyy parhaimmillaan lähes joka yö, mikäli vain on selkeää. Yöpilvet ovat vaaleita, koska Aurinko valaisee niitä. Ne alkavat näkyä, kun Aurinko on laskenut 4–6 astetta horisontin alle. Kun Aurinko on yli 16 astetta horisontin alapuolella, yöpilviä ei voi enää näkyä.
» Lue lisää valaisevista yöpilvistä

Sumuilmiöt

Sumuilmiöitä alkaa näkyä heinäkuun lopulla, kun aamuisin alaville paikoille kertyy sumua. Auringon noustessa sen vastakkaisella puolella saattaa näkyä glooria värillisenä kiekkona havaitsijan pään varjon ympärillä ja vähän kauempana sivuilla erottuvat valkeat pätkät himmeää sumukaarta.
» Lue lisää sumuilmiöistä

Kehät

Kehäilmiöitä saattaa heinäkuussa näkyä pienten lampien ja lammikoiden pinnalla. Ne syntyvät Auringon valon osuessa vedenpinnalla oleviin pieniin levähiukkasiin. Näitä väri-ilmiöitä havaitaan vain siellä, missä olosuhteet levien kehittymiselle ovat otolliset.

» Lue lisää levien aiheuttamista valoilmiöistä

Myrskyilmiöt

Ukkosia esiintyy heinäkuussa runsaasti niin lämpimien ilmamassojen kuin säärintamienkin yhteydessä.
» Rajuilmoista lisää tietoa Ilmatieteen laitoksen sivuilla