Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tue ursaa

Ilmakehän valoilmiöt - Elokuu 2020

 Ilmakehän ilmiöt

Ilmakehässä näkyviä valoilmiöitä on hyvin vaikea, usein mahdoton ennustaa kovin tarkasti. Tällä sivulla annetaan vinkkejä vuodenajalle tyypillisistä valoilmiöistä. Auringon painuminen taivaalla alemmas ja öiden piteneminen näkyy myös ilmakehän valoilmiöiden valikoimassa. Ilmankosteuden lisääntyminen vaikuttaa sekä päivä- että yötaivaan ilmiöihin.

Valaisevat yöpilvet

Valaisevia yöpilviä näkyy elokuun alussa vielä runsaasti. Keski- ja Pohjois-Suomessa ne esiintyvät vielä melko laajalla alueella taivasta, mutta Etelä-Suomen yöpilvinäytelmät loistavat enää matalalla pohjoisessa. Elokuun puolivälin jälkeen yöpilvien määrä vähenee. Yöpilvet näkyvät valkeina tai sinertävinä pilvinä hämärtyvällä yötaivaalla.
» Lue lisää valaisevista yöpilvistä

Sateenkaaret

Sateenkaaria näkyy iltapäivisin sadekuurojen jälkeen. Pääsateenkaaren lisäksi näkyy usein sivukaari. Pääkaaren sisäreunalla voi näkyä vaaleanpunaisia ja vihreitä interferenssikaaria. Pää- ja sivusateenkaaren välinen taivas on yleensä tummempi kuin muu taivas.
» Lue lisää sateenkaarista

Sumuilmiöt

Sumuilmiöitä näkyy elokuussa, kun ilma jäähtyy alavien paikkojen, kosteiden peltojen sekä järvien ja lampien yllä. Auringon noustessa aamunvirkku havaitsija saattaa nähdä gloorian, värillisen valokiekon oman päänsä varjon ympärillä. Vähän ulompana glooriasta saattavat näkyä valkeat sumukaarenpätkät sumua vasten. Ne ovat osa pienissä sumupisaroissa syntyvän sateenkaaren kelmeämpää versiota. Auringonvalon ohella näitä sumuilmiöitä voi yrittää nähdä yöllä autonvaloissa.
» Lue lisää sumu- ja kasteilmiöistä

Ukkoset

Ukkosia esiintyy melko runsaasti myös elokuussa säärintamien ja lämpimien ilmamassojen yhteydessä. Yölliset kaukaiset ukonilmat voivat näkyä äänettöminä kalevantulina ja elosalamoina.

» Lue lisää myrskybongauksesta