Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tähtitaivaan tapahtumat 2020

Taivaanilmiöiden vuosikirja kertoo milloin ja missä päin taivasta on kiinnostavaa nähtävää. Opas sisältää monipuolisesti tietoa tähtitaivaan tapahtumista ja ilmakehän ilmiöistä.

Suomen alueella nähdään vuoden 2020 aikana kolme Kuun puolivarjopimennystä: 10.1., 5./6.6. ja 30.11. Vain tammikuun pimennys voidaan nähdä koko Suomessa. Kuu himmenee niiden aikana vain vähän. Seuraava Suomessa näkyvä auringonpimennys on osittainen ja tapahtuu vasta 10.6.2021. Seuraava täydellinen kuunpimennys nähdään Suomessa 7.9.2025.

Keskitalven pilvisyys alkaa tilastollisesti hellittää helmikuussa. Samalla päivä alkaa pidentyä. Parhaat tähtiyöt koetaan huhtikuussa sekä syys-lokakuussa. Linnunrataa voi havaita pitkin pimeää kautta, mutta parhaimmillaan se on syystaivaalla.

Kirkkaista planeetoista Venus näkyy iltataivaalla vuoden alussa ja uudelleen aamutaivaalla heinäkuusta eteenpäin. Mars näkyy aamutaivaalla maalis-toukokuuta lukuunottamatta ja alkaa näkyä myös iltaisin elokuun lopulta eteenpäin. Mars päihittää kirkkaimmillaan Jupiterin ja on oppositiossa 14.10. Jupiter on alkuvuodesta aamu- ja loppuvuodesta iltataivaalla. Se pysyttelee koko vuoden lähellä horisonttia. Saturnus alkaa näkyä maalikuussa ja pysyttelee taivaalla lähellä Jupiteria. Jupiter ja Saturnus ovat niin matalalla, että niitä ei käytännössä voi nähdä lainkaan maan pohjoisosissa.

Revontulten määrä on matala Auringon minimissä olevan aktiivisuuden vuoksi erityisesti maan eteläisimmissä osissa. Komeimpien revontulinäytösten todennäköisyys on pieni. Koronan aukoista aiheutuvia revontulia nähdään edelleen Oulun ja Jyväskylän leveyksien tuntumassa. Lapissa revontulia näkyy tasaisemmin kaikkina vuosina Auringon aktiivisuudesta riippumatta. Lapissa parasta revontuliseutua on Kilpisjärven ja Inarin korkeudella.

Vuoden näyttävimmät meteoriparvet ovat tammikuun kvadrantidit (maksimi 4.1.), elokuun perseidit (maksimi 12./13.8.) sekä joulukuun geminidit (maksimi 14.12.). Muitakin, vaisumpia meteoriparvia näkyy ympäri vuotta, minkä lisäksi jokaisena selkeänä yönä on pimeän taivaan alla mahdollista nähdä useita satunnaisia tähdenlentoja tunnissa.

» Taulukkotietoa taivaankappaleiden näkymisestä

Huhtikuu

Tähtikartta

Taivaalla tänään

Tapahtumat

  • Kuu lähellä Antaresta yöllä 2./3.7.

Kuun vaihe (klo 14)

vaihe: 91 %
kasvava kuperakuu
ikä: 11 päivää
 

Taivaalla heinäkuussa

Aurinko ja kuu Planeetat Tähtitaivas Pimennykset Kääpio- ja pikkuplaneetat, komeetat Meteorit Ilmakehän ilmiöt