Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Ilmakehän valoilmiöt - Toukokuu 2019

 Ilmakehän ilmiöt

Ilmakehässä näkyviä valoilmiöitä ei voi yleensä ennustaa kovin tarkasti. Tällä sivulla annetaan kuitenkin vinkkejä vuodenajalle tyypillisistä ilmakehän valoilmiöistä.

Halot

Runsaimmin haloja näkyy huhti- ja toukokuussa. Usein vuoden komeimmat ja harvinaisimmat halonäytelmät osuvat juuri tähän vuoden aikaan. Kannattaa tarkkailla taivasta, mikäli siellä on hentoja yläpilviä näkyvissä. 
» Lue lisää haloilmiöistä

Siitepölykehät

Koivu kukkii toukokuussa. Mikäli kevät on lämmin, saattavat havupuut kuusi ja mänty aloittaa kukintansa toukokuun lopulla. Kukinnan ollessa voimakkaimmillaan saattaa ilmassa olla niin paljon siitepölyä, että Auringon ja Kuun ympärillä näkyy pienikokoisia mutta värikkäitä kehiä. Koivun kukinnasta odotetaan tänä vuonna melko heikkoa, joten koivun siitepölykehät voivat olla vaatimattomia. 

» Lue lisää siitepölykehistä

» Siitepölytilanne

Kangastukset

Toukokuussa meri ja järvet ovat vielä kovin kylmiä, mutta ilma on lämmintä. Tyynenä lämpimänä päivänä saattaa suurien vesialueiden tienoilla näkyä kangastuksia. Kaukana olevat kohteet näyttävät nousevan horisontista tai ne venyvät muodottomiksi torneiksi pystysuunnassa. 

» Lue lisää kangastuksista

Valaisevat yöpilvet

Toukokuun lopulla näkyvät usein kesän ensimmäiset selvät, mutta yleensä himmeähköt yöpilvet. Ne näkyvät keskiyön tienoilla matalalla pohjoisessa. 
» Lue lisää valaisevista yöpilvistä

 

Tähtikartta

Avaa uuteen ikkunaan

Taivaalla tänään

Tapahtumat

  • Ei mainittavia tapahtumia

Kuun vaihe (klo 14)

vaihe: 13 %
kasvava sirppi
ikä: 3 päivää
 

Taivaalla syyskuussa

Aurinko ja kuuPlaneetatTähtitaivasPimennyksetKääpio- ja pikkuplaneetat, komeetatMeteoritIlmakehän ilmiöt