Kirjaudu tai rekisteröidy

Yhteystiedot

Tähtitieteellinen
yhdistys Ursa ry

Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
avoinna arkisin 9–16
puhelin 09 684 0400
ursa @ ursa.fi

Ota yhteyttä »
Tietoa Ursasta »

Kanavat

Ilmakehän valoilmiöt - Syyskuu 2018

 Ilmakehän ilmiöt

Ilmakehässä näkyviä valoilmiöitä ei voi yleensä ennustaa kovin tarkasti. Tällä sivulla annetaan kuitenkin vinkkejä vuodenajalle tyypillisistä ilmakehän valoilmiöistä.

Sateenkaaret

Syyskuussa näkyy vielä sateenkaaria, mikäli iltapäivän sadekuuroja on paljon. Auringon paistaessa matalalta lännestä saattaa sadekuuron mentyä ohi idässä näkyä kirkas ja komea sateenkaari.
» Lue lisää sateenkaarista

Sumuilmiöt

Syyskuussa iltaisin ja öisin alavilla paikoilla alkaa nousta sumua ja usvaa. Auton valot ja Kuu voivat aiheuttaa sumuun mielenkiintoisia valoilmiöitä, kuten kehiä, gloorian tai sumusateenkaaria. Aamuvarhaisella juuri Auringon noustessa on myös aamusumussa gloorioita ja sumusateenkaaria.
» Lue lisää sumuilmiöistä

Kangastukset

Ilmojen viilentyessä mutta vesien pysyessä vielä suhteellisen lämpiminä saattaa suurien vesialueiden rannoilta nähdä kangastuksia. PInnan lähellä oleva ilma lämpenee ja lämpötilaltaan erilaisten kerrosten välille syntyy rajapinta, joka taittaa valoa. Kaukaisten kohteiden kuvat näyttävät leijuvan ilmassa.
» Lue lisää kangastuksista

Revontulet

Revontulia näkyy tilastollisesti eniten syys- ja kevätpäiväntasauksen aikoihin. Auringon noin 11 vuotta kestävä magneettinen sykli on kuitenkin matkalla kohti heikointa kauttaan, joten revontuliaktiivisuus on myös laskemassa eteläisessä Suomessa. Lapissa revontulia näkyy Auringon magneettisesta aktiivisuudesta riippumatta.
» Lue lisää revontulista 
» Avaruussääennuste (Ilmatieteen laitoksen palvelu)

Otsakkeen kuvat: Nasa, ESA, N. Smith (Kalifornian yliopisto, Berkeley), ja The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)