Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tähtitaivas - Marraskuu 2019

 Tähtitaivas

Marraskuu on joulukuun ohella vuoden pilvisimpiä kuukausia. Pimeän tullessa taivas on edelleen samassa asennossa, missä se on ollut koko syksyn. "Kesäkolmion" tähdet Vega, Deneb ja Altair ovat etelässä.

Klo 21 tietämissä kesäkolmio on lännessä ja etelässä on suuri Pegasus-neliö ja Andromedan tähdistö. Otava on pohjoisessa. Linnunradan vyö kulkee taivaan lakipisteen kautta. Linnunrata kulkee taivaalla Joutsenen, Kassiopeian ja Perseuksen tähdistöjen kautta.

Klo 23 Orion on noussut kokonaan ja näkyy kaakossa. 

Härän tähtijoukot: Plejadit ja Hyadit

Marraskuussa pimeän tultua on itätaivaalla kaksi paljain silmin näkyvää tähtijoukkoa; Plejadit ja Hyadit. Keskiyöllä nämä Härän tähdistön joukot ovat korkealla etelän suunnalla. Koska ne näkyvät hyvin paljain silmin, ovat ne suhteellisen lähellä; Plejadit 410 ja Hyadit 130 valovuoden päässä. Plejadeihin kuuluu noin 100 ja Hyadeihin noin 150 tähteä. Molemmat näkyvät mukavasti myös kiikarilla.

 

Plejadit muistuttavat jonkin verran Otavaa, minkä vuoksi sitä on virheellisesti kutsuttu Pikku Otavaksi. Otavan seitsemän tähden sijasta Plejadeissa erottuu vaivatta kuitenkin vain 6 tähteä. Plejadeilla on myös suomen kielinen nimi Seulaset. Vanhan kansan suussa sillä on monia nimiä mm. Lapin Otava, Paukkusen tasku, Kakaravasu, Koiran pennut ja Rykelmätähti.

 

Hyadien tähtijoukon alueella on Härän tähdistön kirkkain tähti Aldebaran, mutta se ei kuulu joukkoon, vaan on meidän ja tähtijoukon välissä. Aldebaranin etäisyys on 65 valovuotta. Osa Hyadien tähdistä ja Aldebaran muodostavat V-kirjamen muotoisen kuvion.  

 

 

Tähtikartta

Avaa uuteen ikkunaan

Taivaalla tänään

Tapahtumat

  • Ei mainittavia tapahtumia

Kuun vaihe (klo 14)

vaihe: 13 %
kasvava sirppi
ikä: 3 päivää
 

Taivaalla syyskuussa

Aurinko ja kuuPlaneetatTähtitaivasPimennyksetKääpio- ja pikkuplaneetat, komeetatMeteoritIlmakehän ilmiöt