Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Ilmakehän valoilmiöt - Maaliskuu 2019

 Ilmakehän ilmiöt

Ilmakehässä näkyviä valoilmiöitä ei voi yleensä ennustaa kovin tarkasti. Tällä sivulla annetaan kuitenkin vinkkejä vuodenajalle tyypillisistä ilmakehän valoilmiöistä.

Helmiäispilvet

Maaliskuussa saattaa vielä satunnaisesti Auringon laskiessa ja sen jälkeen näkyä matalalla loistavia helmiäispilviä. Näitä näkyy erityisesti Pohjois-Suomessa. 
» Lue lisää helmiäispilvistä

Halot

Maaliskuulla alkaa näkyä jo runsaammin haloilmiöitä Auringon ja Kuunkin ympärillä, mikäli taivaalla on hentoja yläpilviä. Parhaiten haloja näkyy vasta huhti- tai toukokuulla.
» Lue lisää haloilmiöistä

Revontulet

Maaliskuu on tilastollisesti hyvää aikaa revontulten näkymiseen.

Revontulilla ja Auringon aktiivisuudella on selkeä yhteys. Maksimin aikaan aktiivisessa Auringossa on runsaasti pilkkuja eli tummia läiskiä. Auringon aktiivisuusjakson pituus on noin 11 vuotta. Edellinen aktiivisuusminimi saavutettiin vuonna 2008, jolloin Aurinko oli pitkiä aikoja vailla pilkkuja. Tuolloin revontulia nähtiin harvoin. Auringon aktiivisuus saavutti maksiminsa vuonna 2013 ja on sittemmin alkanut laskea.

Auringonpilkkujen määrä alkaa nyt olla lähellä minimitasoja, joten isojen avaruusmyrskyjen ja voimakkaitten revontulien todennäköisyys alkaa olla pieni, ja eteläisessä Suomessa revontulia näkynee entistä harvemmin. Koronan aukoista aiheutuvia revontulia voi nähdä maan keskiosissa, ja joskus Etelä-Suomessakin voi nähdä niiden ansiosta heikkoja revontulia.

Yleensä revontulet loimuavat pohjoistaivaalla. Tavallisin muoto on vihertävä kaari. Parhaimmillaan revontulet voivat sykkiä koko taivaan alueella nopeasti liikkuen. Väritys on vihertävän lisäksi, sinistä, punasta, violettia ja jopa keltaista. Asutuskeskusten valaistuksen alta voi olla hankala huomata revontulia, minkä vuoksi niitä kannattaa väijyä paikassa, jossa valoja on vähän ja näkyvyys pohjoiseen on hyvä.

» Avaruussääennuste (Ilmatieteen laitos)

Tähtikartta

Avaa uuteen ikkunaan

Taivaalla tänään

Tapahtumat

  • Ei mainittavia tapahtumia

Kuun vaihe (klo 14)

vaihe: 13 %
kasvava sirppi
ikä: 3 päivää
 

Taivaalla syyskuussa

Aurinko ja kuuPlaneetatTähtitaivasPimennyksetKääpio- ja pikkuplaneetat, komeetatMeteoritIlmakehän ilmiöt