Kirjaudu tai rekisteröidy

Yhteystiedot

Tähtitieteellinen
yhdistys Ursa ry

Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
avoinna arkisin 9–16
puhelin 09 684 0400
ursa @ ursa.fi

Ota yhteyttä »
Tietoa Ursasta »

Kanavat

Ilmakehän valoilmiöt - Kesäkuu 2019

 Ilmakehän ilmiöt

Ilmakehässä näkyviä valoilmiöitä ei voi yleensä ennustaa kovin tarkasti. Tällä sivulla annetaan kuitenkin vinkkejä vuodenajalle tyypillisistä ilmakehän valoilmiöistä.

Siitepölykehät

Havupuut, ennen kaikkea männyt, kukkivat kesäkuussa. Kukinnan ollessa voimakkaimmillaan saattaa ilmassa olla niin paljon siitepölyä, että Auringon ja Kuun ympärillä näkyy pienikokoisia mutta värikkäitä kehiä. Kun Aurinko on matalalla, havupuiden kehät ovat pystysoikeita ja niissä näkyy sivuilla kirkastumia.

» Lue lisää siitepölykehistä

» Siitepölytilanne

Kangastukset

Mikäli kevät on myöhässä, vielä kesäkuussakin meri ja järvet ovat kylmiä, mutta ilma lämmintä. Tyynenä lämpimänä päivänä saattaa suurien vesialueiden tienoilla näkyä kangastuksia. Kaukana olevat kohteet näyttävät nousevan horisontista tai ne venyvät muodottomiksi torneiksi pystysuunnassa.

» Lue lisää kangastuksista

Valaisevat yöpilvet

Eteläisimmässä Suomessa saattaa kesäkuun aikana näkyä useampiakin himmeitä yöpilvinäytelmiä. Erityisesti juhannuksen jälkeen niitä alkaa olla runsaammin. Joissain tapauksissa yöpilvet saattavat kattaa koko taivaan. Ne muistuttavat paljon tavallisia yläpilviä ja saattavat sotkeutua niihin helposti.
» Lue lisää valaisevista yöpilvistä

Otsakkeen kuvat: Nasa, ESA, N. Smith (Kalifornian yliopisto, Berkeley), ja The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)