Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Ilmakehän valoilmiöt - Kesäkuu 2019

 Ilmakehän ilmiöt

Ilmakehässä näkyviä valoilmiöitä ei voi yleensä ennustaa kovin tarkasti. Tällä sivulla annetaan kuitenkin vinkkejä vuodenajalle tyypillisistä ilmakehän valoilmiöistä.

Siitepölykehät

Havupuut, ennen kaikkea männyt, kukkivat kesäkuussa. Kukinnan ollessa voimakkaimmillaan saattaa ilmassa olla niin paljon siitepölyä, että Auringon ja Kuun ympärillä näkyy pienikokoisia mutta värikkäitä kehiä. Kun Aurinko on matalalla, havupuiden kehät ovat pystysoikeita ja niissä näkyy sivuilla kirkastumia.

» Lue lisää siitepölykehistä

» Siitepölytilanne

Kangastukset

Mikäli kevät on myöhässä, vielä kesäkuussakin meri ja järvet ovat kylmiä, mutta ilma lämmintä. Tyynenä lämpimänä päivänä saattaa suurien vesialueiden tienoilla näkyä kangastuksia. Kaukana olevat kohteet näyttävät nousevan horisontista tai ne venyvät muodottomiksi torneiksi pystysuunnassa.

» Lue lisää kangastuksista

Valaisevat yöpilvet

Eteläisimmässä Suomessa saattaa kesäkuun aikana näkyä useampiakin himmeitä yöpilvinäytelmiä. Erityisesti juhannuksen jälkeen niitä alkaa olla runsaammin. Joissain tapauksissa yöpilvet saattavat kattaa koko taivaan. Ne muistuttavat paljon tavallisia yläpilviä ja saattavat sotkeutua niihin helposti.
» Lue lisää valaisevista yöpilvistä

Tähtikartta

Avaa uuteen ikkunaan

Taivaalla tänään

Tapahtumat

  • Ei mainittavia tapahtumia

Kuun vaihe (klo 14)

vaihe: 13 %
kasvava sirppi
ikä: 3 päivää
 

Taivaalla syyskuussa

Aurinko ja kuuPlaneetatTähtitaivasPimennyksetKääpio- ja pikkuplaneetat, komeetatMeteoritIlmakehän ilmiöt