Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tähtitaivas - Joulukuu 2019

 Tähtitaivas

Joulukuu on vuoden pimeintä aikaa. Hämärän kääntyessä pimeäksi "Kesäkolmio", Joutsenen, Lyyran ja Kotkan päätähtien muodostama laaja kuvio on vielä korkealla lounaassa.

Iltayöstä talven kirkkaat tähdistöt ovat jo korkealla kaakossa. Orion kolmen tähden vöineen on jo korkealla ja kaksosten tähdistö hyvin havaittavissa. Aivan etelässä on Härän tähdistö. Härästä löytyy kaksikin paljain silmin näkyvää avointa tähtijoukkoa: Hyadit sekä Plejadit eli Seulaset.

Otava (Ison karhun kirkkaimmat tähdet) on koillisessa. Idästä on nousemassa Leijonan tähdistö. 

Tähtisumua Orionissa

Orionin suuri kaasusumu löytyy Orionin vyön alapuolelta. Siellä on kolmen himmeän, “Orionin miekaksi” kutsutun, tähden pystyjono, jossa keskimmäinen "tähti" on itse sumu. Paljain silmin sumun voi nähdä hiukan utumaisena. Kiikarilla sumu näkyy selvästi ja kaukoputkella hyvin.

Orionin sumu on tähtienvälistä vetykaasua, jossa syntyy uusia tähtiä. Kaasu "paakkuuntuu" eli kaasupilvet alkavat puristua kasaan oman painovoimansa vaikutuksesta. Kun kaasu on riittävän tiukasti pakkautunut, lämpötila kaasupallon keskuksessa on niin suuri, että fuusioreaktiot alkavat ja tähti alkaa loistaa valoa ja lämpöä. 

Kuvia Orionin kaasusumusta Taivaanvahdissa

Tähtikartta

Avaa uuteen ikkunaan

Taivaalla tänään

Tapahtumat

  • Merkurius suurimmassa itäisessä elongaatiossa

Kuun vaihe (klo 14)

vaihe: 99 %
täysikuu
ikä: 14 päivää
 

Taivaalla lokakuussa

Aurinko ja kuuPlaneetatTähtitaivasPimennyksetKääpio- ja pikkuplaneetat, komeetatMeteoritIlmakehän ilmiöt