Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Planeetat - Joulukuu 2019

Planeetat

Aamutaivaalta löytyvät Merkurius ja Mars. Iltataivaalla ovat kirkas Venus, Jupiter ja Saturnus sekä Uranus ja Neptunus.

Merkurius

Merkurius on näkyvissä hyvin matalalla kaakossa aamuhämärän aikaan heti kuun alussa. Sitä kannattaa etsiä kiikarilla. Kuun puolivälin jälkeen se katoaa Auringon läheisyyteen.

Venus

Venus on iltahämärässä matalalla etelälounaassa. Kirkas Venus on lähellä himmeää Saturnusta iltahämärässä 11.12. Planeettojen kohtaamista kannattaa katsella kiikarilla. Kapea kuunsirppi on lähellä Venusta iltahämärässä 28. ja 29.12.

Mars

Mars näkyy aamuyöllä. Vaakaan se siirtyy 1.12. Punainen ja himmeä Mars on lähellä Vaa’an Zubenelgenubi-kaksoistähteä 12.12. Kuunsirppi on lähellä Marsia aamuyöllä 23.12.

Jupiter

Jupiter on Jousimiehessä ja kuun alussa iltahämärässä hyvin matalalla lounaassa. Joulukuun edetessä se katoaa Auringon läheisyyteen. Jupiter on konjunktiossa 27.12.
Jupiter on taivaalla niin etelässä, että se painui Utsjoen horisontin alapuolelle jo 7.12.2018. Seuraavan kerran Jupiter nousee Utsjoella vasta 20.12.2020.

Saturnus

Saturnus löytyy iltahämärässä matalalta etelälounaasta ja se on Jousimiehen tähdistössä. Kuun lopulla Saturnus katoaa Auringon läheisyyteen. Saturnus on lähellä Venusta iltahämärässä 11.12.

Uranus

Uranus on iltayön taivaalla Oinaassa. Se löytyy kiikarilla, mutta voi hyvissä olosuhteissa erottua erittäin himmeänä jopa paljain silmin. Uranuksen etsintäkartta on Tähdet 2019 -vuosikirjan sivulla 133.

Neptunus

Neptunus on Vesimiehen tähdistössä ja näkyy iltayöstä. Neptunus on niin himmeä, että sen näkemiseen tarvitaan kiikari tai pieni kaukoputki. Neptunuksen etsintäkartta on Tähdet 2019 -vuosikirjan sivulla 134.

Planeetat

Planeetta lähellä Kuuta

  • 23.12. Kuunsirppi on lähellä Marsia aamulla.
  • 28.12. Kapea kuunsirppi on lähellä Venusta iltahämärässä.
  • 29.12. Kuunsirppi on lähellä Venusta iltahämärässä.

Planeetta lähellä tähteä

  • ei kohtaamisia

Planeettojen kohtaamiset

  • 11.12. Venus on lähellä Saturnusta iltahämärässä.

Planeettojen muut tapahtumat

  • 27.12. Jupiter on konjunktiossa.