Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tähtitaivas - Huhtikuu 2019

 Tähtitaivas

Huhtikuu on viimeinen "pimeä" kuukausi ennen kesää koko maassa. Aivan pohjoisimmassa osassa maata pimeät yöt päättyvät (eli Aurinko ei laske enää yli 12° horisontin alle) 9.4. Oulussa vastaava hetki tulee eteen noin 20.4. Etelärannikolla pimeää riittää vielä, joskin pimeä osuus yöstä hupenee kuun aikana 7,5 tunnista 3,5 tuntiin. Nyt on viimeiset hetket tänä keväänä tutkailla taivasta.

Talven kirkkaat tähtikuviot (Orion, Iso ja Pieni koira, Kaksoset, Härkä) ovat jo illalla painumassa kohti länttä. Taivasta hallitsee Leijonan kuvio etelässä. Iso karhu (ja Otava) ovat aivan taivaanlaella. Ajomies ja sen kirkas Capella-tähti ovat vielä suhteellisen korkealla lännen ja luoteen välillä

Kaakossa on kirkas Arcturus edelleen nousemassa ja kesäkolmion ylimmät tähdet Lyyran Vega ja Joutsenen Deneb ovat nousussa koillisesta, josta ne yön aikana kipuavat korkeammalle. 

Virgon galaksijoukko

Bereniken hiusten ja Neitsyen (Virgon) tähdistöjen rajamailta löytyy parinkymmenen asteen laajuinen alue, josta kaukoputken käyttäjä voi löytää kymmeniä Virgon galaksijoukkoon kuuluvia galakseja.

Joukon suurin galaksikeskittymä löytyy Neitsyen tähdistön epsilon-tähti Vindemiatrixin ja Leijonan Denebolan väliseltä linjalta. Täältä löytyy 13 Messierin kohdetta. Hiukan kauempana löytyy vielä kolme Messierin kohdetta lisää.

Virgon galaksijoukko on läheisin suuri galaksijoukko. Siihen kuuluu kaikkiaan noin 2500 galaksia. Sen etäisyys meistä on noin 50 miljoonaa valovuotta.

Tähtikartta

Avaa uuteen ikkunaan

Taivaalla tänään

Tapahtumat

  • Ei mainittavia tapahtumia

Kuun vaihe (klo 14)

vaihe: 89 %
kasvava kuperakuu
ikä: 11 päivää
 

Taivaalla syyskuussa

Aurinko ja kuuPlaneetatTähtitaivasPimennyksetKääpio- ja pikkuplaneetat, komeetatMeteoritIlmakehän ilmiöt