Kirjaudu tai rekisteröidy

Yhteystiedot

Tähtitieteellinen
yhdistys Ursa ry

Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
avoinna arkisin 9–16
puhelin 09 684 0400
ursa @ ursa.fi

Ota yhteyttä »
Tietoa Ursasta »

Kanavat

Planeetat - Elokuu 2019

Planeetat

Jupiter ja Saturnus on iltataivaalla. Merkurius löytyy aamuhämärästä. Uranus ja Neptunus ovat näkyvissä pimeän ajan. 

Merkurius

Merkurius alkaa näkyä matalalla aamutaivaalla itäkoillisessa. Sitä kannatta etsiä kiikarilla. Planeetan suurin läntinen elongaatio, 19° Auringosta on 10.8.

Venus

Ei näy.

Mars

Ei näy.

Jupiter

Jupiter on iltataivaalla Käärmeenkantajan tähdistössä. Planeetta löytyy hyvin matalalta länsilounaasta illan hämärtyessä. Kuu on lähellä Jupiteria illalla 9.8.

Saturnus

Saturnus on Jousimiehessä ja näkyy matalalla etelässä iltahämärässä. Kuu on lähellä Saturnusta illalla 11./12. ja 12./13.8.

Uranus

Uranus on Oinaan tähdistössä ja näkyy parhaiten aamuyöllä. Planeetta löytyy kiikarilla ja näkyy tähtimäisenä valopisteenä. Kaukoputkella se on mahdollista nähdä pienenä vihertävänä levynä. Uranuksen etsintäkartta löytyy Tähdet 2019 -vuosikirjan sivulta 133.

Uranus on jo melko korkealla. Koska planeetan kirkkaus on 5,7 magnitudia, se on nähtävissä myös paljain silmin. Kun kuuttomana yönä on hyvä läpinäkyvyys, voi planeettaa etsiä ensin kiikarilla ja yrittää nähdä se sitten paljain silmin. Jotta Uranus löytyisi, sitä on etsittävä pimeällä maaseudulla, poissa asutuskeskusten häiritsevistä valoista. Silmien on herkistyttävä pimeään noin 20 minuuttia, jona aikana ei saa väläytellä kirkkaita valoja.

Neptunus

Neptunus on Vesimiehessä ja näkyy pimeän aikaan. Planeetta näkyy isolla kiikarilla tai kaukoputkella tähtimäisenä valopisteenä. Vaikeinta on Neptunuksen tunnistaminen himmeiden tähtien joukosta. Neptunuksen etsintäkartta on Tähdet 2019 -vuosikirjassa sivulla 134.

Planeetat

Planeetta lähellä Kuuta

  • 9.8. Kuu on lähellä Jupiteria iltayöllä.
  • 11/12.8. Kuu on lähellä Saturnusta yöllä 11./12.8.
  • 12/13.8. Kuu on lähellä Saturnusta yöllä 12./13.8.

Planeetta lähellä tähteä

  • ei kohtaamisia

Planeettojen kohtaamiset

  • ei kohtaamisia

Planeettojen muut tapahtumat

  • 14.8. Venus on yläkonjunktiossa.

Otsakkeen kuvat: Nasa, ESA, N. Smith (Kalifornian yliopisto, Berkeley), ja The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)