Kirjaudu tai rekisteröidy

Yhteystiedot

Tähtitieteellinen
yhdistys Ursa ry

Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
avoinna arkisin 9–16
puhelin 09 684 0400
ursa @ ursa.fi

Ota yhteyttä »
Tietoa Ursasta »

Kanavat

Tähtitaivas - Tammikuu 2018

Tähtitaivas

Tammikuussa Etelä-Suomessa on pimeää 14 tuntia ja Pohjois-Suomessa jopa 16 tuntia. Tänä aikana tähtitaivaan ilme ennättää muuttua lähes täydellisesti. Illansuussa länteen ja luoteeseen laskevat tähtikuviot ehtivät jälleen nousta ennen aamunkoittoa.

Iltayön taivasta hallitsevat kirkkaat talven tähdistöt. Orionin tähdistö on talvitaivaan kaunistus. Sen keskellä on kolmen tähden muodostama suora rivi, Orionin vyö. Vyön linjaa pitkin katsoessa vasemmalla alaviistossa loistaa Sirius, koko taivaanpallon kirkkain kiintotähti. Se on väriltään valkoinen, mutta matalalla ollessaan se ilmakerrosten vaikutuksesta tuikkii kaikissa sateenkaaren väreissä.

Linnunrata kulkee taivaalla luoteesta Joutsenen, Kefeuksen, Kassiopeian, Perseuksen ja Ajomiehen kautta.

Leijona on jo idässä kokonaan näkyvissä.

Talviyön tähtitarha

Tammikuun selkeällä yötaivaalla loistaa etelän suunnalla klo 22 aikoihin useita kirkkaita tähtiä. Nämä sijaitsevat Linnunradan himmeän vyön läheisyydessä. Näkyvissä on joitakin kirkkaita tähtiä, joiden värin voimme havaita paljain silmin.

Korkealla lähellä taivaanlakea on Ajomiehen tähdistön kellertävä Capella-tähti. Tästä oikealle alaviistoon on Härän tähdistön hieman oranssin värinen Aldebaran. Tästä vasemmalle alaviistoon löytyvät Orionin tähdistön kirkkaat tähdet, punertava Betelgeuze ja sinertävä Rigel.

Lähellä horisonttia on koko taivaanpallon kirkkain kiintotähti Sirius, joka on Ison Koiran tähdistössä. Ilmakehän häiriöiden johdosta se vilkuttaa punaista ja vihreää väriä, mutta todellisuudessa Sirius säteilee valkoista valoa. Siriuksesta vasemmalla yläviistoon on Pienen Koiran tähdistön Procyon. Kaksosten tähdistön Castor ja Pollux löytyvät Procyonin yläpuolelta.

Eteläiseltä talvitaivaalta löytyy runsaasti kirkkaita tähtiä.

Tähtitaivas

Planeetta lähellä tähteä

  • ei kohtaamisia

Kuu lähellä tähteä

  • 4/5.1. Kuu on lähellä Regulusta yöllä 4./5.1.
  • 9.1. Puolikuu on lähellä Spicaa aamuyöllä.
  • 27.1. Kupera Kuu on lähellä Aldebarania aamuyöllä.
  • 27.1. Kupera Kuu on lähellä Aldebarania iltayöllä.

Otsakkeen kuvat: Nasa, ESA, N. Smith (Kalifornian yliopisto, Berkeley), ja The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)