Kirjaudu tai rekisteröidy

Yhteystiedot

Tähtitieteellinen
yhdistys Ursa ry

Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
avoinna arkisin 9–16
puhelin 09 684 0400
ursa @ ursa.fi

Ota yhteyttä »
Tietoa Ursasta »

Kanavat

Ilmakehän valoilmiöt - Syyskuu 2018

 Ilmakehän ilmiöt

Ilmakehässä näkyviä valoilmiöitä ei voi yleensä ennustaa kovin tarkasti. Tällä sivulla annetaan kuitenkin vinkkejä vuodenajalle tyypillisistä ilmakehän valoilmiöistä.

Sateenkaaret ja sumuilmiöt

Syyskuussa näkyy vielä sateenkaaria, mikäli iltapäivän sadekuuroja on paljon. Auringon paistaessa matalalta lännestä saattaa sadekuuron mentyä ohi idässä näkyä kirkas ja komea sateenkaari.

» Lue lisää sateenkaarista

Syyskuussa iltaisin ja öisin alavilla paikoilla alkaa nousta sumua ja usvaa. Auton valot ja Kuu voivat aiheuttaa sumuun mielenkiintoisia valoilmiöitä, kuten kehiä, gloorian tai sumusateenkaaria. Aamuvarhaisella juuri Auringon noustessa on myös aamusumussa gloorioita ja sumusateenkaaria. 
» Lue lisää sumuilmiöistä

Kangastukset

Ilmojen viilentyessä mutta vesien pysyessä vielä suhteellisen lämpiminä saattaa suurien vesialueiden rannoilta nähdä kangastuksia.
» Lue lisää kangastuksista

Revontulet

Revontulilla ja Auringon aktiivisuudella on selkeä yhteys. Maksimin aikaan aktiivisessa Auringossa on runsaasti pilkkuja eli tummia läiskiä. Auringon aktiivisuusjakson pituus on noin 11 vuotta. Minimin aikaan, joka oli 2008 Auriko oli pitkiä jaksoja vailla pilkkuja. Tuolloin Suomessa ei näkynyt revontulia. Auringon maksimi oli vuonna 2013. Vuoden 2011 syksyllä alkoi revontulia näkyä Etelä-Suomessakin, ja niitä näkynee vielä syksyllä 2018. Yleensä revontulet loimuavat pohjoistaivaalla. Tavallisin muoto on vihertävä kaari. Parhaimmillaan revontulet voivat sykkiä koko taivaan alueella nopeasti liikkuen. Väritys on vihertävän lisäksi, sinistä, punasta, violettia ja jopa keltaista. Asutuskeskusten valaistuksen alta voi olla hankala huomata revontulia, siksi niitä kannattaa väijyä paikassa, jossa valoja on vähän ja näkyvyys pohjoiseen on hyvä. Lisää tietoa revontulista löytyy Ursan revontulijaoston sivuilta.

» Lue lisää revontulista 
» Avaruussääennuste (Ilmatieteen laitoksen palvelu)

Otsakkeen kuvat: Nasa, ESA, N. Smith (Kalifornian yliopisto, Berkeley), ja The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)