Kirjaudu tai rekisteröidy

Yhteystiedot

Tähtitieteellinen
yhdistys Ursa ry

Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
avoinna arkisin 9–16
puhelin 09 684 0400
ursa @ ursa.fi

Ota yhteyttä »
Tietoa Ursasta »

Kanavat

Meteorit - Lokakuu 2018

 Meteorit

Satunnaisia tähdenlentoja näkyy joka yö aina, kun on riittävän pimeää. Useita kertoja vuodessa voidaan nähdä joku tähdenlentoparvi, jolloin jostain suunnasta taivasta (säteilypisteestä eli radiantista) tulee runsaammin tähdenlentoja.

Meteoriparvet

Draconidit

Parvi on tunnettu aika ajoin toistuvista meteorimyrskyistä, jolloin taivaalta tulee tuhansia tähdenlentoja tunnissa. Viimeksi vuonna 2011 nähtiin tavallista enemmän draconideja, parven aktiivisuus kohoaa noin 13 vuoden välein. Parvi liittyy komeettaan Giacobini–Zinner, joka on tänä vuonna radallaan lähinnä Aurinkoa. Tämä saattaa kasvattaa näkyvien meteorien määrää.

Draconideja esiintyy 6.10.10. ja parven maksimi osuu tiistaiaamuyöhön 9.10. Parvi tuottaa usein kirkkaita tulipalloja ja parven tähdenlennot ovat merkittävän hitaita. Meteorit näyttävät tulevan Lohikäärmeen pään suunnalta. Tavallisesti näkyy vain muutama meteori tunnissa. Kuu ei haittaa havaintoja.

Orionidit

Meteoreja näkyy 2.10.7.11. ja maksimi on sunnuntain ja maanantain välinen yö 21./22.10. Hyvissä olosuhteissa voi nähdä yli kymmenen orionidia tunnissa ja aamuyö on parasta havaintoaikaa. Orionidien säteilypiste sijaitsee Orionin Betelgeuze-tähden ja Kaksosten Alhenan välimailla. Kasvava Kuu haittaa maksimin näkymistä.

 

Otsakkeen kuvat: Nasa, ESA, N. Smith (Kalifornian yliopisto, Berkeley), ja The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)