Kirjaudu tai rekisteröidy

Yhteystiedot

Tähtitieteellinen
yhdistys Ursa ry

Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
avoinna arkisin 9–16
puhelin 09 684 0400
ursa @ ursa.fi

Ota yhteyttä »
Tietoa Ursasta »

Kanavat

Tähtitaivas - Joulukuu 2018

 Tähtitaivas

Joulukuu on vuoden pimeintä aikaa. Hämärän kääntyessä pimeäksi "Kesäkolmio", Joutsenen, Lyyran ja Kotkan päätähtien muodostama laaja kuvio on vielä korkealla lounaassa.

Iltayöstä talven kirkkaat tähdistöt ovat jo korkealla kaakossa. Orion kolmen tähden vöineen on jo korkealla ja kaksosten tähdistö hyvin havaittavissa. Aivan etelässä on Härän tähdistö. Härästä löytyy kaksikin paljain silmin näkyvää avointa tähtijoukkoa: Hyadit sekä Plejadit eli Seulaset.

Otava (Iso Karhu) on koillisessa. Idästä on nousemassa Leijonan tähdistö. 

Tähtisumua Orionissa

Orionin suuri kaasusumu löytyy Orionin vyön alapuolelta. Siellä on kolmen himmeän, “Orionin miekaksi” kutsutun, tähden pystyjono, jossa keskimmäinen "tähti" on itse sumu. Paljain silmin sumun voi nähdä hiukan utumaisena. Kiikarilla sumu näkyy selvästi ja kaukoputkella hyvin.

Orionin sumu on tähtienvälistä vetykaasua, jossa syntyy uusia tähtiä. Kaasu "paakkuuntuu" eli kaasupilvet alkavat puristua kasaan oman painovoimansa vaikutuksesta. Kun kaasu on riittävän tiukasti pakkautunut, lämpötila kaasupallon keskuksessa on niin suuri, että fuusioreaktiot alkavat ja tähti alkaa loistaa valoa ja lämpöä. 

Otsakkeen kuvat: Nasa, ESA, N. Smith (Kalifornian yliopisto, Berkeley), ja The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)