Kirjaudu tai rekisteröidy

Yhteystiedot

Tähtitieteellinen
yhdistys Ursa ry

Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
avoinna arkisin 9–16
puhelin 09 684 0400
ursa @ ursa.fi

Ota yhteyttä »
Tietoa Ursasta »

Kanavat

Ilmakehän valoilmiöt - Huhtikuu 2018

 Ilmakehän ilmiöt

Ilmakehässä näkyviä valoilmiöitä ei voi yleensä ennustaa kovin tarkasti. Tällä sivulla annetaan kuitenkin vinkkejä vuodenajalle tyypillisistä ilmakehän valoilmiöistä.

Halot

Runsaimmin haloja näkyy huhti- ja toukokuussa. Usein vuoden komeimmat ja harvinaisimmat halonäytelmät osuvat juuri tähän vuoden aikaan. Kannattaa tarkkailla taivasta, mikäli siellä on hentoja yläpilviä näkyvissä. 
» Lue lisää haloilmiöistä

Siitepölykehät

Leppä kukkii huhtikuussa ja koivun kukinta saattaa alkaa aivan kuun lopussa. Kukinnan ollessa voimakkaimmillaan saattaa ilmassa olla niin paljon siitepölyä, että Auringon ja Kuun ympärillä näkyy pienikokoisia mutta värikkäitä kehiä. Koivun kukinnasta odotetaan tänä vuonna voimakasta, mutta se ajoittunee vasta toukokuun puolelle.

» Lue lisää siitepölykehistä

Revontulet

Revontulilla ja Auringon aktiivisuudella on selkeä yhteys. Maksimin aikaan aktiivisessa Auringossa on runsaasti pilkkuja eli tummia läiskiä. Auringon aktiivisuusjakson pituus on noin 11 vuotta. Edellinen aktiivisuusminimi saavutettiin vuonna 2008, jolloin Aurinko oli pitkiä aikoja vailla pilkkuja. Tuolloin revontulia nähtiin harvoin. Auringon aktiivisuus saavutti maksiminsa vuonna 2013 ja on sittemmin alkanut laskea.

Auringonpilkkujen määrä alkaa nyt olla lähellä minimitasoja, joten isojen avaruusmyrskyjen ja voimakkaitten revontulien todennäköisyys alkaa olla pieni, ja eteläisessä Suomessa revontulia näkynee entistä harvemmin. Koronan aukoista aiheutuvia revontulia voi nähdä maan keskiosissa, ja joskus Etelä-Suomessakin voi nähdä niiden ansiosta heikkoja revontulia.

Yleensä revontulet loimuavat pohjoistaivaalla. Tavallisin muoto on vihertävä kaari. Parhaimmillaan revontulet voivat sykkiä koko taivaan alueella nopeasti liikkuen. Väritys on vihertävän lisäksi, sinistä, punasta, violettia ja jopa keltaista. Asutuskeskusten valaistuksen alta voi olla hankala huomata revontulia, minkä vuoksi niitä kannattaa väijyä paikassa, jossa valoja on vähän ja näkyvyys pohjoiseen on hyvä.

» Lisää revontulista

» Avaruussääennuste (Ilmatieteen laitos)

Otsakkeen kuvat: Nasa, ESA, N. Smith (Kalifornian yliopisto, Berkeley), ja The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)