Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tue ursaa

Planeetat - Heinäkuu 2018

Planeetat

Heinäkuun vaalealla yötaivaalla näkyvät Venus, Mars, Jupiter ja Saturnus sekä himmeä Uranus.

Merkurius

Ei näy.

Venus

Venus on näkyvissä iltahämärässä hyvin matalalla luoteessa. Se löytyy parhaiten kiikarilla. Kapea kuunsirppi on lähellä Venusta 15.7.

Mars

Mars on se kirkas, punainen planeetta matalalla etelätaivaalla. Mars on oppositiossa Kauriin tähdistössä perjantaina 27.7. klo 8.13. Lähimpänä Maata se on 31.7. klo 11. Kyseessä on periheliopppositio, sillä planeetta on lähimpänä Aurinkoa 16.9. Kyseessä on melko harvinainen tapahtuma. Suomen havaitsijoiden kannalta oppositio on kuitenkin haastavaa havaita, sillä Mars on taivaalla hyvin matalalla. Planeetta on Etelä-Suomessa vain 4,5 asteen korkeudella horisontista. Oulussa planeetta hipoo horisonttia. Kuu on lähellä Marsia aamuyöllä 1.7. Täysikuu on lähellä Marsia yöllä 27./28.7.

Jupiter

Jupiter on matalalla lounaassa Vaa’an tähdistössä. Kuun lopulla planeetta laskee puolilta öin. Kuu on lähellä Jupiteria yöllä 20./21.7.

Saturnus

Saturnus on Jousimiehessä ja löytyy keskiyöllä matalalta etelästä. Kuu on lähellä Saturnusta yöllä 24./25.7. ja illalla 25.7.

Uranus

Uranus on näkyvissä heinäkuun lopulla aamuyöllä, jolloin Etelä-Suomen taivas on jo riittävän tumma. Planeetta on Oinaan tähdistössä. Uranus löytyy parhaiten kiikarin avulla. Etsintäkartta on Tähdet 2018 -vuosikirjassa sivulla 133.

Neptunus

Ei näy.