Kirjaudu tai rekisteröidy

Yhteystiedot

Tähtitieteellinen
yhdistys Ursa ry

Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
avoinna arkisin 9–16
puhelin 09 684 0400
ursa @ ursa.fi

Ota yhteyttä »
Tietoa Ursasta »

Kanavat

Ilmakehän valoilmiöt - Elokuu 2018

 Ilmakehän ilmiöt

Ilmakehässä näkyviä valoilmiöitä ei voi yleensä ennustaa kovin tarkasti. Tällä sivulla annetaan kuitenkin vinkkejä vuodenajalle tyypillisistä ilmakehän valoilmiöistä.

Valaisevat yöpilvet

Elokuun alussa näkyy vielä runsaasti valaisevia yöpilviä, ja useimmiten ne näkyvät pohjoisella taivaalla. Ne muistuttavat paljon tavallisia yläpilviä ja saattavat sekoittua niihin helposti.
» Lue lisää valaisevista yöpilvistä

Sateenkaaret

Elokuussa näkyy runsaasti sateenkaaria, mikäli iltapäivän sadekuuroja on paljon. Auringon paistaessa matalalta lännestä saattaa sadekuuron mentyä ohi näkyä idässä kirkas ja komea sateenkaari.

Elokuussa alkaa iltaisin alavilla paikoilla nousta sumua ja usvaa. Auton valot ja Kuu voivat aiheuttaa sumuun mielenkiintoisia valoilmiöitä, kuten kehiä, gloorian tai sumusateenkaaria. Aamuvarhaisella juuri ennen Auringon nousua on myös aamusumussa gloorioita ja sumusateenkaaria.
» Lue lisää sateenkaarista

Revontulet

Vuoden 2011 syksyllä alkoi revontulia näkyä Etelä-Suomessakin ja niitä näkynee myös vuonna 2018. Yleensä revontulet loimuavat pohjoistaivaalla. Tavallisin muoto on vihertävä kaari. Parhaimmillaan revontulet voivat sykkiä koko taivaan alueella nopeasti liikkuen. Väritys on vihertävän lisäksi, sinistä, punasta, violettia ja jopa keltaista. Asutuskeskusten valaistuksen alta voi olla hankala huomata revontulia, siksi niitä kannattaa väijyä paikassa, jossa valoja on vähän ja näkyvyys pohjoiseen on hyvä.

» Lue lisää revontulista

» Avaruussääennuste (Ilmatieteen laitos)

Otsakkeen kuvat: Nasa, ESA, N. Smith (Kalifornian yliopisto, Berkeley), ja The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)