Kirjaudu tai rekisteröidy

Yhteystiedot

Tähtitieteellinen
yhdistys Ursa ry

Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
avoinna arkisin 9–16
puhelin 09 684 0400
ursa @ ursa.fi

Ota yhteyttä »
Tietoa Ursasta »

Kanavat

Tähtitaivaan tapahtumat 2018

Osittain pimentynyt Kuu. Kuva Jorma Koski

Suomessa nähdään vuoden 2018 aikana kolme pimennystä: täydellinen kuunpimennys 31.1., täydellinen kuunpimennys 27./28.7. sekä osittainen auringonpimennys 11.8.

Keskitalven pilvisyys alkaa tilastollisesti hellittää helmikuussa. Samalla päivä alkaa pidentyä. Parhaat tähtiyöt koetaan huhtikuussa sekä syys-lokakuussa. Linnunrataa voi havaita pitkin pimeää kautta, mutta parhaimmillaan se on syystaivaalla.

Kirkkaista planeetoista Venus näkyy parhaiten aamutaivaalla vuoden lopulla. Jupiter on kirkkaimmillaan oppositiossa 9.5. Saturnus on parhaiten näkyvissä kesäkuukausina ja on kirkkaimmillaan oppositiossa 27.6. Mars näkyy koko vuoden ja on kirkkaimmillaan oppositiossa 27.7.

Revontulten määrä on laskussa Auringon hiipuvan aktiivisuuden vuoksi erityisesti maan eteläisimmissä osissa. Komeimpien revontulinäytösten todennäköisyys on pieni. Koronan aukoista aiheutuvia revontulia nähdään edelleen Oulun ja Jyväskylän leveyksien tuntumassa. Lapissa revontulia näkyy tasaisemmin kaikkina vuosina Auringon aktiivisuudesta riippumatta. Lapissa parasta revontuliseutua on Kilpisjärven ja Inarin korkeudella.

Vuoden näyttävimmät meteoriparvet ovat tammikuun Kvadrantidit (maksimi 4.1.), elokuun Perseidit (maksimi 12.8.) sekä joulukuun Geminidit (maksimi 14.12.). 2018 on Kuun vaiheen puolesta ihanteellinen perseidivuosi. Muitakin, vaisumpia meteoriparvia näkyy ympäri vuotta, minkä lisäksi jokaisena selkeänä yönä on pimeän taivaan alla mahdollista nähdä useita satunnaisia tähdenlentoja tunnissa.

Otsakkeen kuvat: Nasa, ESA, N. Smith (Kalifornian yliopisto, Berkeley), ja The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)