Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tue ursaa

Planeetat - Tammikuu 2017

Planeetat

 

Venus, Mars, Uranus ja Neptunus näkyvät iltataivaalla. Merkurius, Jupiter ja Saturnus ovat aamutaivaalla. Tammikuussa yhden yön aikana on mahdollista havaita kaikki planeetat.

Merkurius

 

 

 

Merkurius on havaittavissa aamuhämärässä matalalla kaakossa. Suurin läntinen elongaatio on 19.1. Hyvin kapea kuunsirppi on lähellä Merkuriusta aamuhämärässä 26.1. Merkuriuksen näkymistä kuvaava kaavio löytyy Tähdet 2017 -vuosikirjan sivulta 20.

Venus

 

Venus on hyvin näkyvissä iltataivaalla. Planeetta loistaa kirkkaana lounaisella taivaalla. Venus on suurimmassa itäisessä elongaatiossa 12.1. Tuolloin se on peräti 47 asteen etäisyydellä Auringosta. Kaukoputki näyttää planeetan "puolivenuksena". Venusta ympäröi tiheä pilvipeite, joka heijastaa hyvin Auringon valoa. Tämän vuoksi planeetan valaistu puolisko näkyy kaukoputkessa tasaisen piirteettömänä. Kuunsirppi on lähellä Venusta illalla 1.1., 2.1. sekä 31.1. Venus on lähellä Neptunusta 12.1.

 

Mars

 

 

Mars näkyy iltataivaalla. Planeetta on Vesimiehessä ja siirtyy 19.1. Kaloihin. Mars on reilusti himmeämpi kuin lähellä loistava Venus, mutta väriltään selvästi punainen. Illalla 1.1. Mars on hyvin lähellä himmeää Neptunusta. Kasvava kuunsirppi on lähellä Marsia illalla 2. ja 3.1. sekä 31.1.

 

Jupiter

 

 

Jupiter on Neitsyen tähdistössä. Jättiläisplaneetta nousee itäkoillisesta aamuyöllä ja on etelässä aamuhämärässä. Se loistaa kirkkaan keltaisena ja hallitsee yötaivasta. Aamuyöllä 19.1. puolikuu on lähellä Jupiteria. Koko tammikuun ajan Jupiter on lähellä Neitsyen Spica-tähteä.

Jupiterin neljä suurinta kuuta erottuvat kiikarilla. Niiden liikkeitä kuvaava kaavio löytyy Tähdet 2017 -vuosikirjan sivulta 22.

 

 

 

Saturnus

 

Saturnus on Käärmeenkantajan tähdistössä ja näkyy aamuhämärässä matalalla kaakossa. Planeetan renkaat erottuvat pienelläkin kaukoputkella. Kapea kuunsirppi on lähellä Saturnusta aamuhämärässä 24.1.

 

 

Uranus

 

 

Uranus on Kalojen tähdistössä. Planeetta on pimeän saapuessa etelän suunnalla ja nousee Etelä-Suomessa 37 asteen korkeudelle. Uranus erottuu kiikarilla ja pimeällä kuuttomalla taivaalla jopa paljain silmin. 

 

 

Neptunus

 

Neptunus on Vesimiehen tähdistössä matalalla lounaisella iltataivaalla. Planeetta pysyttelee Vesimiehessä aina vuoteen 2022 saakka.

Illalla 1.1. Neptunus on lähellä Marsia. Planeetat ovat vain puolen Kuun läpimitan etäisyydellä toisistaan. Kirkkaampi Mars löytyy vaivatta ja reilusti himmeämpi Neptunus erottuu isolla kiikarilla tai kaukoputkella.

Neptunuksen etsintäkartta löytyy Tähdet 2017 -vuosikirjan sivulta 134.

Planeetat

Planeetta lähellä Kuuta

 • 1.1. Kuu on lähellä Venusta illalla.
 • 2.1. Kuu on illalla lähellä Venusta ja Marsia.
 • 3.1. Kuu on lähellä Marsia illalla.
 • 19.1. Kuu on lähellä Jupiteria aamuyöllä.
 • 24.1. Kuu on lähellä Saturnusta aamuhämärässä.
 • 26.1. Hyvin kapea kuunsirppi on lähellä Merkuriusta aamuhämärässä.
 • 31.1. Kuu on illalla lähellä Venusta ja Marsia.

Planeetta lähellä tähteä

 • ei kohtaamisia

Planeettojen kohtaamiset

 • 1.1. Mars on lähellä Neptunusta illalla.
 • 12.1. Venus on lähellä Neptunusta illalla.

Planeettojen muut tapahtumat

 • 7.1. Pluto on konjunktiossa 7.1.
 • 12.1. Venus on suurimmassa itäisessä elongaatiossa.
 • 19.1. Merkurius on suurimmassa läntisessä elongaatiossa.