Kirjaudu tai rekisteröidy

Yhteystiedot

Tähtitieteellinen
yhdistys Ursa ry

Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
avoinna arkisin 9–16
puhelin 09 684 0400
ursa @ ursa.fi

Ota yhteyttä »
Tietoa Ursasta »

Kanavat

Planeetat - Syyskuu 2017

 Planeetat

Saturnus löytyy matalalta iltahämärästä. Uranus ja Neptunus näkyvät yötaivaalla. Merkurius, Venus ja Mars ovat nähtävissä aamuhämärässä. 

 Merkurius

Merkurius on hyvin havaittavissa aamuhämärässä. Se ilmestyy näkyville ennen kuun puoliväliä ja katoaa Auringon läheisyyteen kuun lopulla. Suurin läntinen elongaatio 18° on 12.9. Merkuriuksen näkymistä kuvaava kaavio on Tähdet 2017 vuosikirjassa sivulla 70.

 Venus

Venus loistaa aamutaivaalla. Se nousee itäkoillisesta ja on Auringon noustessa idässä jo melko korkealla. Kirkas planeetta on hyvin näkyvissä koko syyskuun ajan. Venuksen vaihe erottuu jo pienelläkin kaukoputkella. Kapea kuunsirppi on lähellä Venusta aamulla 18.9. Aamulla 20.9. Venus on vain Kuun läpimitan verran Leijonan Regulus-tähden pohjoispuolella. 

 Mars

Mars on Leijonassa ja näkyvissä aamuhämärässä itätaivaalla. Punainen planeetta on melko himmeä ja löytyy helpoiten kiikarilla. Mars on lähellä Merkuriusta aamuhämärässä 16. ja 17.9.

 Jupiter

Ei näy. 

 Saturnus

Saturnus näkyy iltahämärässä matalalla etelälounaassa ja on Käärmeenkantajan tähdistössä. Kuu on lähellä Saturnusta illalla 26.9.

 Uranus

Uranus näkyy heti pimeän saavuttua ja on Kalojen tähdistössä. Planeetta löytyy kiikarilla. Kuuttomina ja selkeinä syysiltoina on hyvä hetki etsiä Uranus tähtien joukosta. Tähdet 2017 vuosikirjassa on sivulla 133 Uranuksen etsintäkartta.

 Neptunus

Neptunus on Vesimiehen tähdistössä ja näkyy iltayöstä. Planeetta on niin himmeä, että sen näkemiseen tarvitaan kiikari tai pieni kaukoputki. Tähdet 2017 vuosikirjassa on sivulla 134 Neptunuksen etsintäkartta.

Otsakkeen kuvat: Nasa, ESA, N. Smith (Kalifornian yliopisto, Berkeley), ja The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)