Kirjaudu tai rekisteröidy

Yhteystiedot

Tähtitieteellinen
yhdistys Ursa ry

Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
avoinna arkisin 9–16
puhelin 09 684 0400
ursa @ ursa.fi

Ota yhteyttä »
Tietoa Ursasta »

Kanavat

Aurinko ja Kuu - Marraskuu 2017

 Aurinko

Aurinko on kuun alussa Vaa'an tähdistössä ja siirtyy Skorpioniin 23 .11. Skorpionista Käärmeenkantajaan se siirtyy 30.11.

Etelä-Suomessa pimeä aika marraskuussa pitenee 12 tunnista 14 tuntiin. Pohjois-Suomessa pimeä pitenee 12,5 tunnista lähes 15 tuntiin. Utsjoella Aurinko ei nouse 25. päivän jälkeen ennen kuin vasta seuraavana vuonna tammikuun 17. päivänä.

 Kuu

Täysikuu valaisee tähtitaivaan kirkkaalla loistollaan yöllä 3./4.11. Kuu on Kalojen tähdistössä. Tällöin kannattaa katsella kiikarilla ja kaukoputkella pyöreää Kuuta ja joistakin kraattereista lähteviä säteitä, jotka erottuvat nyt parhaiten. Täysikuu on kaukoputken läpi katsottaessa varsinkin pienellä suurennuksella niin kirkas, että se häikäisee silmiä. Tähän tuo apua okulaariin kiinnitettävä kuusuodin, joka himmentää Kuun loistoa sopivasti. Jos suodinta ei ole, voi kirkasta täysikuuta katsella aurinkolasit silmillään. 

kapea kuunsirppi näkyy matalalla kaakossa aamuhämärässä 17.11. Koko Kuun kiekko on nähtävissä, sillä varjossa olevaa puolta valaisee maatamo, Auringon valo, joka heijastuu Maasta Kuuhun.

Otsakkeen kuvat: Nasa, ESA, N. Smith (Kalifornian yliopisto, Berkeley), ja The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)