Kirjaudu tai rekisteröidy

Yhteystiedot

Tähtitieteellinen
yhdistys Ursa ry

Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
avoinna arkisin 9–16
puhelin 09 684 0400
ursa @ ursa.fi

Ota yhteyttä »
Tietoa Ursasta »

Kanavat

Planeetat - Maaliskuu 2017

Planeetat

Iltataivaalla näkyvät Merkurius, Venus, Mars, Jupiter ja Uranus. Saturnus on aamutaivaalla.

 Merkurius

Merkurius ilmestyy iltataivaalle maaliskuun puolivälissä. Suurin itäinen elongaatio on 1.4. Hyvin kapea kuunsirppi on lähellä Merkuriusta iltahämärässä 29.3. Merkuriuksen näkymistä kuvaava kaavio on Tähdet 2017 -vuosikirjassa sivulla 36.

 Venus

Venus loistaa kirkkaana läntisellä iltataivaalla. Planeetta on maaliskuun ajan Kalojen tähdistössä. Venus saapuu alakonjunktioon 25.3. ja on tällöin Maan ja Auringon välissä. Se on tuolloin peräti 8 astetta ekliptikan pohjoispuolella eli taivaalla Auringon yläpuolella. Alakonjunktion aikoihin Venus näkyy hyvin kapeana sirppinä. Se on myös lähimpänä Maata ja sen läpimitta on yksi kaariminuutti. Sirppi erottuu kiikarilla. Venus on niin kirkas, että se löytyy taivaalta päiväsaikaan. 

 Mars

Mars on nähtävissä iltataivaalla Kaloissa. Oinaaseen se siirtyy 8.3. Planeetta on melko himmeä, mutta sen tunnistaa punaisesta väristään. Kuunsirppi on lähellä Marsia ja Uranusta illalla 1.3. ja lähellä Marsia illalla 30.3.

 Jupiter

Jupiter on Neitsyen tähdistössä lähellä Spica-tähteä. Jättiläisplaneetta nousee kuun puolivälissä itäkoillisesta noin klo 22. Etelässä se on noin klo 2. Planeetta kohoaa parhaimmillaan Etelä-Suomessa 23 asteen korkeudelle. Planeetan kaksi tummaa ekvaattorivyötä erottuvat pienellä kaukoputkella. Suurella kaukoputkella ja isolla suurennuksella huolellinen havaitsija näkee lisää planeetan kaasukehän yksityiskohtia. 

Kuu on lähellä Jupiteria yöllä 14./15.3. Jupiterin neljän suurimman kuun liikkeitä kuvaava kaavio on Tähdet-2017 vuosikirjassa sivulla 38.

 Saturnus

Saturnus on Jousimiehen tähdistössä. Se nousee kaakosta aamupuolella yötä. Saturnuksen renkaat erottuvat pienellä kaukoputkella. Puolikuu on lähellä Saturnusta aamuyöllä 20.3. Kaavio planeetan kuiden liikkeistä on Tähdet-2017 vuosikirjassa sivulla 38. 

 Uranus

Uranus on Kalojen tähdistössä. Se löytyy alkukuusta matalalta lännestä pimeän saapuessa, mutta katoaa maaliskuun edetessä Auringon läheisyyteen. Uranus on illalla 1.3. lähellä Marsia ja kapeaa kuunsirppiä. Planeettaa kannattaa etsiä kiikarilla. Tähdet-2017 vuosikirjassa on sivulla 113 kartta, josta selviää Uranuksen paikka tähtien suhteen.

 Neptunus

Ei näy.

Otsakkeen kuvat: Nasa, ESA, N. Smith (Kalifornian yliopisto, Berkeley), ja The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)