Kirjaudu tai rekisteröidy

Yhteystiedot

Tähtitieteellinen
yhdistys Ursa ry

Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
avoinna arkisin 9–16
puhelin 09 684 0400
ursa @ ursa.fi

Ota yhteyttä »
Tietoa Ursasta »

Kanavat

Ilmakehän valoilmiöt - Maaliskuu 2017

 Ilmakehän ilmiöt

Ilmakehässä näkyviä valoilmiöitä ei voi yleensä ennustaa kovin tarkasti. Tällä sivulla annetaan kuitenkin vinkkejä vuodenajalle tyypillisistä ilmakehän valoilmiöistä. »

Helmiäispilvet

Maaliskuussa saattaa vielä satunnaisesti Auringon laskiessa ja sen jälkeen näkyä matalalla loistavia helmiäispilviä. Näitä näkyy erityisesti Pohjois-Suomessa. 
» Lue lisää helmiäispilvistä

Halot

Maaliskuulla alkaa näkyä jo runsaammin haloilmiöitä Auringon ja Kuunkin ympärillä, mikäli taivaalla on hentoja yläpilviä. Parhaiten haloja näkyy vasta huhti- tai toukokuulla.
» Lue lisää haloilmiöistä

Kangastukset ja refraktioilmiöt

Pakkaskeleillä nähdään joskus meren tai järven jään yllä kangastuksia. Kaukaisten saarten ja kohteiden kuvat vääristyvät. Matalalla olevan Auringon kuva saattaa litistyä ja muuttua sahalaitaiseksi. Viimeksi mainittua kutsutaan "paperilyhtyilmiöksi", koska Aurinko muistuttaa tällöin hiukan kiinalaista lyhtyä.

» Lue lisää kangastuksista

Revontulet

Revontulilla ja Auringon aktiivisuudella on selkeä yhteys. Maksimin aikaan aktiivisessa Auringossa on runsaasti pilkkuja eli tummia läiskiä. Auringon aktiivisuusjakson pituus on noin 11 vuotta. Edellinen aktiivisuusminimi saavutettiin vuonna 2008, jolloin Aurinko oli pitkiä aikoja vailla pilkkuja. Tuolloin revontulia nähtiin harvoin. Auringon aktiivisuus saavutti maksiminsa vuonna 2013 ja on sittemmin alkanut laskea. Auringon pilkkuja on näkyvissä tänäkin vuonna, revontulia samaten. Revontulia näkyy usein runsaasti juuri Auringon aktiivisuuden ollessa laskevassa vaiheessa.

Yleensä revontulet loimuavat pohjoistaivaalla. Tavallisin muoto on vihertävä kaari. Parhaimmillaan revontulet voivat sykkiä koko taivaan alueella nopeasti liikkuen. Väritys on vihertävän lisäksi, sinistä, punasta, violettia ja jopa keltaista. Asutuskeskusten valaistuksen alta voi olla hankala huomata revontulia, minkä vuoksi niitä kannattaa väijyä paikassa, jossa valoja on vähän ja näkyvyys pohjoiseen on hyvä.
» Lue lisää revontulista

» Avaruussääennuste (Ilmatieteen laitos)

Otsakkeen kuvat: Nasa, ESA, N. Smith (Kalifornian yliopisto, Berkeley), ja The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)