Kirjaudu tai rekisteröidy

Yhteystiedot

Tähtitieteellinen
yhdistys Ursa ry

Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
avoinna arkisin 9–16
puhelin 09 684 0400
ursa @ ursa.fi

Ota yhteyttä »
Tietoa Ursasta »

Kanavat

Aurinko

Aurinko

Kevätpäiväntasaus

Maanataina 20.3. klo 12.29 on kevätpäiväntasaus. Tämä on hetki, jolloin Auringon kiekon keskipiste ylittää taivaanpallon ekvaattorin ja siirtyy eteläiseltä pallonpuoliskolta pohjoiselle. Tällöin Auringon sanotaan olevan kevättasauspisteessä ja sen koordinaatit ovat: deklinaatio = 0 astetta ja rektaskensio = 0 tuntia.

Kevätpäiväntasauksen aikaan päivä ja yö ovat suunnilleen yhtä pitkiä koko maapallolla. Aurinko on maaliskuun alussa Vesimiehen tähdistössä ja siirtyy 12.3. Kalojen tähdistöön. Yön lyheneminen on maaliskuussa nopeimmillaan. Kuun alussa Etelä-Suomessa on pimeää 10,5 tuntia ja Utsjoella 10 tuntia. Kuun lopussa pimeä on etelässä huvennut 7,5 tuntiin ja pohjoisessa 5 tuntiin

Kesäaika 

Sunnuntaina 26.3. siirrytään kesäaikaan.

Kuu

Kuu

Kevättalven iltoina ensimmäisen neljänneksen aikaan Kuu on näkyvissä korkealla etelässä pimeän saapuessa. Tällöin puolet Kuusta on valaistuna ja kraatterien sekä vuorten heittämät varjot erottuvat selvästi terminaattorin eli valon ja varjon rajan läheisyydessä. Ensimmäinen neljännes on 5.3.

Kapea kuunsirppi on mahdollista havaita länsitaivaalla iltahämärässä 29.3. Koko Kuun kiekko on sirpin lisäksi havaittavissa, sillä maatamo eli maapallosta heijastuneessa valossa hohtava osa Kuuta näkyy himmeästi valaistuna.

Otsakkeen kuvat: Nasa, ESA, N. Smith (Kalifornian yliopisto, Berkeley), ja The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)