Kirjaudu tai rekisteröidy

Yhteystiedot

Tähtitieteellinen
yhdistys Ursa ry

Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
avoinna arkisin 9–16
puhelin 09 684 0400
ursa @ ursa.fi

Ota yhteyttä »
Tietoa Ursasta »

Kanavat

Planeetat - Lokakuu 2017

 Planeetat

Venus ja Mars löytyvät aamuhämärästä. Uranus on havaittavissa koko pimeän ajan ja Neptunus näkyy iltayöllä.

 Merkurius

Ei näy.

 Venus

Venus loistaa aamutaivaalla idässä. Venus on 5. ja 6.10. hyvin lähellä reilusti himmeämpää Marsia. Planeetoilla on etäisyyttä reilusti alle Kuun läpimitta ja molemmat mahtuvat yhtä aikaa kaukoputken näkökenttään. Kapea kuunsirppi on lähellä Venusta aamuhämärässä 18.10.

 Mars

Mars on itäisellä aamutaivaalla Leijonassa ja siirtyy 12.10. Neitsyeen. Punainen planeetta on himmeä ja löytyy hämärässä helpoiten kiikarilla. Kuunsirppi on lähellä Marsia 17.10.

 Jupiter

Ei näy. 

 Saturnus

Saturnus löytyy matalalta etelälounaasta iltahämärän aikaan ja on Käärmeenkantajassa. Rengasplaneettaa kannata etsiä kiikarilla. Kuunsirppi on lähellä Saturnusta iltahämärässä 24.10.

 Uranus

Uranus on oppositiossa 19.10. ja koko yön horisontin yläpuolella. Planeetta on Kalojen tähdistössä ja löytyy kiikarilla. Kaukoputkella katsottaessa se näyttäytyy pienenä, vihertävänä levynä. Planeetta on niin kaukana, ettemme kykene erottamaan sen pinnalta mitään yksityiskohtia. Planeettaluotaimien kuvat ovat paljastaneet, että sen kaasupinta onkin piirteettömän tasainen. Etsintäkartta on Tähdet 2017 vuosikirjan sivulla 133.

 Neptunus

Neptunus on havaittavissa iltayöllä Vesimiehen tähdistössä. Se on löydettävissä tähtien joukosta isolla kiikarilla tai kaukoputkella. Hankaluutena on planeetan tunnistaminen, sillä se näyttää tähtimäiseltä valopisteeltä. Etsintäkartta on Tähdet 2017 vuosikirjan sivulla 134.

Otsakkeen kuvat: Nasa, ESA, N. Smith (Kalifornian yliopisto, Berkeley), ja The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)