Kirjaudu tai rekisteröidy

Yhteystiedot

Tähtitieteellinen
yhdistys Ursa ry

Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
avoinna arkisin 9–16
puhelin 09 684 0400
ursa @ ursa.fi

Ota yhteyttä »
Tietoa Ursasta »

Kanavat

Planeetat - Kesäkuu 2017

 Planeetat

Kesäkuun yötaivaalla näkyvät Venus, Jupiter ja Saturnus. 

 Merkurius

Ei näy. 

 Venus

Venus loistaa vaalealla aamutaivaalla idän suunnalla. Kirkkain planeetta kohoaa horisontin ylle itäkoillisesta noin kaksi tuntia ennen Aurinkoa. Venus on suurimmassa läntisessä elongaatiossa 3.6. ja peräti 46° etäisyydellä Auringosta. Kuunsirppi on lähellä Venusta aamulla 21.6.

 Mars

Ei näy. 

 Jupiter

Jupiter näkyy vaalealla yötaivaalla lounaassa. Planeetta on Neitsyen tähdistössä. Kuu on lähellä Jupiteria yöllä 3./4.6. ja 30.6./1.7. 

 Saturnus

Saturnus näkyy kesäkuun vaalealla yötaivaalla Käärmeenkantajan tähdistössä. Rengasplaneetta on oppositiossa 15.6. ja horisontin yläpuolella auringonlaskun ja -nousun välisen ajan. Etelä-Suomessa Saturnus nousee vain 8 asteen korkeudelle. Saturnuksen renkaat sekä suurin ja kirkkain kuu Titan näkyvät jo pienellä kaukoputkella. Muiden himmeämpien kuiden löytäminen voi olla hankalaa. Planeetan kuiden liikkeistä on kaavio Tähdet-2017 vuosikirjan sivulla 55.

Saturnuksen seuraavat kaksi oppositiota ovat Suomesta nähtynä tämänvuotistakin huonompia, koska planeetta on matalammalla kesäisellä taivaalla. Vasta oppositiossa 20.7.2020 se saavuttaa Kauriin tähdistössä 9 asteen korkeuden. Täysikuu on lähellä Saturnusta yöllä 9./10.6.

 Uranus

Ei näy. 

 Neptunus

Ei näy. 

Otsakkeen kuvat: Nasa, ESA, N. Smith (Kalifornian yliopisto, Berkeley), ja The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)