Kirjaudu tai rekisteröidy

Yhteystiedot

Tähtitieteellinen
yhdistys Ursa ry

Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
avoinna arkisin 9–16
puhelin 09 684 0400
ursa @ ursa.fi

Ota yhteyttä »
Tietoa Ursasta »

Kanavat

Aurinko ja Kuu - Kesäkuu 2017

 Aurinko

Päivä on pisimmillään kesäkuussa ja Aurinko on taivaanpallolla pohjoisimmillaan. Se pysyttelee alkukuun Härän alueella, mutta siirtyy 21.6. Kaksosiin (kesäpäivän seisauspiste on aivan mainittujen tähdistön rajamailla). 

Kesäpäivänseisaus 

Keskiviikkona 21.6. klo 7.24 on kesäpäivänseisaus. Tuolloin Aurinko on 23 astetta taivaanekvaattorin pohjoispuolella, mikä tarkoittaa, että Etelä-Suomessa se nousee etelässä 54 asteen ja Utsjoellakin 44 asteen korkeudelle horisontista. 

Yön pituus on Etelä-Suomessa melko vakio vaihdellen kuukauden aikana vain viidestä viiteen ja puoleen tuntiin. Tällöinkin on vain hämärää. Oulussa vaihtelu on suurempaa. Kuun alussa auringonlaskusta -nousuun on 3,5 tuntia ja juhannuksena kaksi tuntia. Utsjoella Aurinko laskee seuraavan kerran heinäkuun lopussa.

Auringonpilkut 

Auringon aktiivisuuden maksimi oli vuonna 2013. Auringonpilkkujen määrä on laskussa, mutta niitä on edelleen havaittavissa. Voit tarkistaa pilkkutilanteen esim. SpaceWeather.com -sivun vasemmanpuoleisesta palkista kohdasta "Daily Sun".

Aurinkoa havaitessasi muista varustautua asianmukaisilla laitteilla ja olla erityisen varovainen.

» Auringon havaitseminen turvallisesti

» Auringon kuvan heijastaminen tasolle

 Kuu

Kesäkuussa täysikuu näkyy lähellä Saturnusta yöllä 9./10.6. Se on Käärmeenkantajan tähdistössä ja kohoaa Etelä-Suomessa vain 10 asteen korkeudelle.

Otsakkeen kuvat: Nasa, ESA, N. Smith (Kalifornian yliopisto, Berkeley), ja The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)