Kirjaudu tai rekisteröidy

Yhteystiedot

Tähtitieteellinen
yhdistys Ursa ry

Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
avoinna arkisin 9–16
puhelin 09 684 0400
ursa @ ursa.fi

Ota yhteyttä »
Tietoa Ursasta »

Kanavat

Planeetat - Joulukuu 2017

 Planeetat

Aamutaivaalta löytyvät Merkurius, Mars ja Jupiter. Iltataivaalla ovat Uranus ja Neptunus.

 Merkurius

Merkurius on näkyvissä hyvin matalalla kaakossa aamuhämärän aikaan. Sitä kannattaa etsiä kiikarilla joulun aikaan. Vuoden lopulla Merkurius on jo melko kirkas. Merkuriuksen näkymistä kuvaava kaavio on Tähdet 2017 vuosikirjassa sivulla 88.

 Venus

Ei näy. 

 Mars

Mars näkyy aamuyöllä Neitsyen tähdistössä. Vaakaan se siirtyy 12.12. Joulukuun alussa himmeä Mars on lähellä Spicaa. Kuun lopulla Mars lähestyy Vaa’an Zubenelgenubi-tähteä ja Jupiteria. Kuunsirppi on lähellä Marsia aamuyöllä 13. ja 14.12.

 Jupiter

Jupiter on aamutaivaalla Vaa’an tähdistössä. Kirkas planeetta nousee kuun puolivälissä kaakosta noin klo 5. Kuunsirppi on lähellä Jupiteria aamuyöllä 14. ja 15.12. Kuiden liikkeittä kuvaava kaavio on Tähdet vuosikirjassa sivulla 90.      

Jupiterin kaasukehästä erottuu jo pienelläkin kaukoputkella tummia vöitä. Myös vaaleita vyöhykkeitä on nähtävissä. Isoilla kaukoputkilla on havaittavissa monenlaisia yksityiskohtia, joiden muoto muuttuu jo muutaman vuorokauden kuluessa. 

 Saturnus

Ei näy. 

 Uranus

Uranus on iltayöntaivaalla Kaloissa. Se löytyy kiikarilla, mutta voi hyvissä olosuhteissa erottua jopa paljain silmin. Tähdet 2017 vuosikirjassa on Uranuksen etsintäkartta sivulla 133.

 Neptunus

Neptunus on Vesimiehen tähdistössä ja näkyy iltayöstä. Planeetta on niin himmeä, että sen näkemiseen tarvitaan kiikari tai pieni kaukoputki. Tähdet 2017 vuosikirjassa on Uranuksen etsintäkartta sivulla 134.

Otsakkeen kuvat: Nasa, ESA, N. Smith (Kalifornian yliopisto, Berkeley), ja The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)