Kirjaudu tai rekisteröidy

Yhteystiedot

Tähtitieteellinen
yhdistys Ursa ry

Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
avoinna arkisin 9–16
puhelin 09 684 0400
ursa @ ursa.fi

Ota yhteyttä »
Tietoa Ursasta »

Kanavat

Aurinko ja Kuu - Joulukuu 2017

 Aurinko

Talvipäivänseisaus

Torstaina 21.12. klo 18.28 on talvipäivänseisaus. Tällöin Aurinko on Suomesta katsottuna alimmillaan Jousimiehen tähdistössä ja 23 astetta taivaanpallon ekvaattorin eteläpuolella. Päivä on lyhimmillään ja yö pisimmillään Pohjoisella pallonpuoliskolla. Etelä-Suomessa Aurinko nousee keskipäivällä etelässä ollessaan vain 7 asteen ja Oulussa 2 asteen korkeudelle. Kuun läpimitta on noin puoli astetta. Utsjoella Aurinko on keskipäivällä pari astetta horisontin alapuolella.

Aurinko on Joulukuun alkupuolen Käärmeenkantajassa ja siirtyy 18.12. Jousimieheen.

Joulukuun aikana pimeän ajan pituus vaihtelee aika vähän. Etelä-Suomessa kuun alussa pimeää on vajaa 14 tuntia ja pisimmillään vähän yli 14 tuntia. Utsjoella vaihtelu on 15,5:sta reiluun 16 tuntiin. Utsjoella Aurinko ei nouse koko joulukuun aikana.

 Kuu

Täysikuu loistaa yöllä 3./4.12. Härän tähdistössä ja kohoaa Etelä-Suomessa 48° korkeudelle. Tuolloin kannattaa katsella pyöreää Kuuta ja joistakin kraattereista lähteviä säteitä, jotka näkyvät vain täydenkuun aikaan. Kuu on kaukoputken läpi katsottaessa varsinkin pienellä suurennuksella niin kirkas, että se häikäisee silmiä. Tähän tuo apua okulaariin kiinnitettävä kuusuodin, joka himmentää Kuun loistoa sopivasti. 

Otsakkeen kuvat: Nasa, ESA, N. Smith (Kalifornian yliopisto, Berkeley), ja The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)