Kirjaudu tai rekisteröidy

Yhteystiedot

Tähtitieteellinen
yhdistys Ursa ry

Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
avoinna arkisin 9–16
puhelin 09 684 0400
ursa @ ursa.fi

Ota yhteyttä »
Tietoa Ursasta »

Kanavat

Ilmakehän valoilmiöt - Huhtikuu 2017

 Ilmakehän ilmiöt

Ilmakehässä näkyviä valoilmiöitä ei voi yleensä ennustaa kovin tarkasti. Tällä sivulla annetaan kuitenkin vinkkejä vuodenajalle tyypillisistä ilmakehän valoilmiöistä.

Halot

Runsaimmin haloja näkyy huhti- ja toukokuussa. Usein vuoden komeimmat ja harvinaisimmat halonäytelmät osuvat juuri tähän vuoden aikaan. Kannattaa tarkkailla taivasta, mikäli siellä on hentoja yläpilviä näkyvissä. 
» Lue lisää haloilmiöistä

Siitepölykehät

Leppä kukkii huhtikuussa ja koivun kukinta saattaa alkaa aivan kuun lopussa. Kukinnan ollessa voimakkaimmillaan saattaa ilmassa olla niin paljon siitepölyä, että Auringon ja Kuun ympärillä näkyy pienikokoisia mutta värikkäitä kehiä. Koivun kukinnasta odotetaan tänä vuonna voimakasta, mutta se ajoittunee vasta toukokuun puolelle.

» Lue lisää siitepölykehistä

Revontulet

Vuoden 2011 syksyllä alkoi revontulia näkyä Etelä-Suomessa ja niitä näkynee myös vuonna 2017. Yleensä revontulet loimuavat pohjoistaivaalla. Tavallisin muoto on vihertävä kaari. Parhaimmillaan revontulet voivat sykkiä koko taivaan alueella nopeasti liikkuen. Väritys on vihertävän lisäksi, sinistä, punasta, violettia ja jopa keltaista. Asutuskeskusten valaistuksen alta voi olla hankala huomata revontulia, siksi niitä kannattaa väijyä paikassa, jossa valoja on vähän ja näkyvyys pohjoiseen on hyvä. Lisää tietoa revontulista löytyy Ursan revontulijaoston sivuilta.

» Lisää revontulista

» Avaruussääennuste (Ilmatieteen laitos)

Otsakkeen kuvat: Nasa, ESA, N. Smith (Kalifornian yliopisto, Berkeley), ja The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)