Kirjaudu tai rekisteröidy

Yhteystiedot

Tähtitieteellinen
yhdistys Ursa ry

Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
avoinna arkisin 9–16
puhelin 09 684 0400
ursa @ ursa.fi

Ota yhteyttä »
Tietoa Ursasta »

Planeetat - Elokuu 2017

 Planeetat

Jupiter ja Saturnus ovat iltataivaalla. Venus loistaa aamutaivaalla. Uranus ja Neptunus ovat näkyvissä pimeän ajan.  

 Merkurius

Ei näy. 

 Venus

Venus loistaa aamutaivaalla. Kapea kuunsirppi on lähellä Venusta aamulla 19.8.

 Mars

Ei näy. 

 Jupiter

Jupiter on Neitsyen tähdistössä. Se löytyy iltahämärässä hyvin matalalta länsilounaasta. Kuu on lähellä Jupiteria iltahämärässä 25.8.

 Saturnus

Saturnus on Käärmeenkantajassa ja näkyy matalalla etelälounaassa iltahämärässä. Kuu on lähellä Saturnusta illalla 1. ja 2.8. sekä 30.8.

 Uranus

Uranus on Kalojen tähdistössä ja näkyy parhaiten aamuyöllä. Planeetta löytyy kiikarilla ja näkyy tähtimäisenä valopisteenä. Kaukoputkella se on mahdollista nähdä pienenä, vihertävänä levynä. Etsintäkartta on Tähdet 2017 vuosikirjassa sivulla 133.

Uranus on jo melko korkealla. Koska planeetan kirkkaus on 5,7 magnitudia, se on nähtävissä myös paljain silmin. Kun kuuttomana yönä on hyvä läpinäkyvyys, planeetta voidaan etsiä ensin kiikarilla ja yrittää nähdä se sitten paljain silmin. Jotta Uranus löytyisi, sitä on etsittävä pimeällä maaseudulla, poissa asutuskeskusten häiritsevistä valoista. Silmien on herkistyttävä pimeään noin 20 minuuttia, jona aikana ei saa väläytellä kirkkaita valoja.

 Neptunus

Neptunus on Vesimiehessä ja näkyy pimeän aikaan. Planeetta näkyy isolla kiikarilla tai kaukoputkella tähtimäisenä valopisteenä. Vaikeinta on Neptunuksen tunnistaminen himmeiden tähtien joukosta. Etsintäkartta on Tähdet 2017 vuosikirjassa sivulla 134. 

Otsakkeen kuvat: Nasa, ESA, N. Smith (Kalifornian yliopisto, Berkeley), ja The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)