Kirjaudu tai rekisteröidy

Tähtitaivas nyt

Pimeät havaintopaikat
Taivaanvahdin kartalle kerätään Suomen parhaita tähtienkatselupaikkoja. Katso lähiseutusi pimeät paikat tai lisää kartalle omat paikkavinkkisi. Kartalle kerätään vain julkisia paikkoja jonne on vapaa pääsy.
Lue lisää »

Tammikuu: Aurinko ja Kuu
Tammikuun alussa Aurinko on Jousimiehessä ja siirtyy 20.1. Kauriin tähdistöön. Pimeä aika lyhenee Etelä-Suomessa reilusta 14 tunnista 13 tuntiin ja Pohjois-Suomessa 16 tunnista vajaaseen 14:ään. Utsjoella on vuoden ensimmäinen auringonnousu 17.1.
Lue lisää »

Tammikuu: Planeetat
Venus ja Jupiter näkyvät aamutaivaalla. Mars, Uranus ja Neptunus ovat iltataivaalla.
Lue lisää »

Tammikuu: Komeetat
Komeetta 46P/Wirtanen on havaittavissa kiikarilla vielä tammikuussa. Se liikkuu kuukauden aikana Ilveksen tähtikuviosta Isoon karhuun / Otavaan.
Lue lisää »

Tammikuu: Meteorit
Satunnaisia tähdenlentoja näkyy joka yö aina, kun on riittävän pimeää. Kvadrantidien meteoreja voidaan nähdä 28.12.–12.1. mutta pääosa nähdään maksimiyönä. Terävin maksimi kestää todennäköisesti vain muutamia tunteja, ja sen on ennustettu osuvan perjantaina 4.1. aamuyön tunneille.
Lue lisää »

Tammikuu: Ilmakehän ilmiöt
Marraskuun ilmakehän ilmiöihin kuuluvat tyypillisesti helmiäispilvet, jääsumuhalot, kangastukset ja revontulet.
Lue lisää »

21.1. täydellinen kuunpimennys
Maanantai-aamuna 21.1. tapahtuu täydellinen kuunpimennys. Pohjois-Suomessa pimennys voidaan havaita kokonaan ja eteläisessä ja itäisessä Suomessakin vain pimennyksen viimeiset vaiheet jäävät horisontin taakse.
Lue lisää »

Meteorit - Joulukuu 2016

Meteorit

Satunnaisia tähdenlentoja näkyy pitkin vuotta aina, kun on riittävän pimeää. Useita kertoja vuodessa voidaan nähdä joku tähdenlentoparvi, jolloin jostain suunnasta taivasta (säteilypisteestä eli radiantista) tulee runsaammin tähdenlentoja.

Meteoriparvet

Geminidit ovat vuoden parhaita meteoriparvia perseidien ja kvadrantidien ohella, joskin joulukuun tyypillisesti pilvinen sää haittaa usein niiden havaitsemista Suomessa. Geminidien parven meteoreja kannattaa seurata 4.-17.12. Parven aktiivisin vaihe on 14.12., jolloin hyvissä olosuhteissa voi näkyä jopa 70 geminidiä tunnissa. Maksimi on kuitenkin varsin laakea, eli meteoreja voi nähdä runsaasti useina öinä. Tarkkailu kannattaa keskittää maksimia edeltäville päiville, sillä toisinaan parven aktiivisuus hiipuu hyvin jyrkästi maksimin jälkeen. Geminidit näyttävät tulevan Kaksosten Castor-tähden suunnasta. Täysikuu haittaa havaintoja maksimin aikaan.

Ursideja on mahdollisuus nähdä 17.-26.12. Maksimi on 22.12. noin klo 4.30. Ursidit tulevat Kochabin (beta Ursae Minor) vierestä, joka on Pienen Karhun tähdistön eli "Pikku Otavan" neliön nurkkatähti. Ursideja voi parhaimmillaan nähdä 5-10 kappaletta tunnissa. Kuun viimeinen neljännes ei haittaa havaintoja juurikaan.

Meteorit

Meteoriparvien maksimit

  • 14.12. Geminidien maksimi
  • 22.12. Ursidien maksimi

Otsakkeen kuvat: Timo-Pekka Metsälä