Kirjaudu tai rekisteröidy

Tähtitaivas nyt

Pimeät havaintopaikat
Taivaanvahdin kartalle kerätään Suomen parhaita tähtienkatselupaikkoja. Katso lähiseutusi pimeät paikat tai lisää kartalle omat paikkavinkkisi. Kartalle kerätään vain julkisia paikkoja jonne on vapaa pääsy.
Lue lisää »

Marraskuu: Aurinko ja Kuu
Etelä-Suomessa pimeä aika marraskuussa pitenee 12 tunnista 14 tuntiin. Pohjois-Suomessa pimeä pitenee 12,5 tunnista lähes 15 tuntiin. Utsjoella Aurinko ei nouse 25. päivän jälkeen ennen kuin vasta seuraavana vuonna tammikuun 17. päivänä. Täysikuu on yöllä 22./23.11. ja hyvin kapea kuunsirppi näkyy lähellä kirkasta Venusta matalalla kaakossa aamuhämärässä 6.11.
Lue lisää »

Marraskuu: Planeetat
Venus loistaa aamuhämärässä. Mars, Saturnus näkyvät iltataivaalla. Uranus ja Neptunus ovat löydettävissä havaintovälineiden avulla iltataivaalta.
Lue lisää »

Marraskuu: Meteorit
Satunnaisia tähdenlentoja näkyy joka yö aina, kun on riittävän pimeää. Leonidien tähdenlentoparvi on aktiivinen 6.–30.11., maksimi on yöllä 17./18.11. jolloin voi nähdä noin 10 meteoria tunnissa.
Lue lisää »

Marraskuu: Ilmakehän ilmiöt
Marraskuun ilmakehän ilmiöihin kuuluvat tyypillisesti helmiäispilvet ja revontulet.
Lue lisää »

Meteorit - Joulukuu 2016

Meteorit

Satunnaisia tähdenlentoja näkyy pitkin vuotta aina, kun on riittävän pimeää. Useita kertoja vuodessa voidaan nähdä joku tähdenlentoparvi, jolloin jostain suunnasta taivasta (säteilypisteestä eli radiantista) tulee runsaammin tähdenlentoja.

Meteoriparvet

Geminidit ovat vuoden parhaita meteoriparvia perseidien ja kvadrantidien ohella, joskin joulukuun tyypillisesti pilvinen sää haittaa usein niiden havaitsemista Suomessa. Geminidien parven meteoreja kannattaa seurata 4.-17.12. Parven aktiivisin vaihe on 14.12., jolloin hyvissä olosuhteissa voi näkyä jopa 70 geminidiä tunnissa. Maksimi on kuitenkin varsin laakea, eli meteoreja voi nähdä runsaasti useina öinä. Tarkkailu kannattaa keskittää maksimia edeltäville päiville, sillä toisinaan parven aktiivisuus hiipuu hyvin jyrkästi maksimin jälkeen. Geminidit näyttävät tulevan Kaksosten Castor-tähden suunnasta. Täysikuu haittaa havaintoja maksimin aikaan.

Ursideja on mahdollisuus nähdä 17.-26.12. Maksimi on 22.12. noin klo 4.30. Ursidit tulevat Kochabin (beta Ursae Minor) vierestä, joka on Pienen Karhun tähdistön eli "Pikku Otavan" neliön nurkkatähti. Ursideja voi parhaimmillaan nähdä 5-10 kappaletta tunnissa. Kuun viimeinen neljännes ei haittaa havaintoja juurikaan.

Meteorit

Meteoriparvien maksimit

  • 14.12. Geminidien maksimi
  • 22.12. Ursidien maksimi

Otsakkeen kuvat: Timo-Pekka Metsälä