Kirjaudu tai rekisteröidy

Tähtitaivas nyt

Podcast: Tähtitaivas nyt
Millaisia ovat kesän 2019 taivaan ilmiöt? Tähtitaivas nyt -podcastin kesäspesiaalissa Markku Poutanen kertoo heinäkuun osittaisesta kuunpimennyksestä, elokuun perseidien tähdenlentoparvesta sekä yleisemmin kesätaivaan ilmiöistä. Tähtitaivas nyt löytyy Applen podcasteista, Spotifysta ja YouTubesta. Kuukausikohtaiset jaksot alkavat jälleen syyskuussa.
Lue lisää »

Heinäkuu: Aurinko ja Kuu
Heinäkuussa ei ole vielä pimeää missään päin Suomea. Täysikuu näkyy yöllä 16./17.7.
Lue lisää »

Heinäkuu: Planeetat
Heinäkuun vaalealla yötaivaalla näkyvät Jupiter ja Saturnus sekä himmeä Uranus. Saturnus on oppositiossa 9.7.
Lue lisää »

Heinäkuu: Ilmakehän ilmiöt
Heinäkuun ilmakehän ilmiöihin kuuluvat tyypillisesti valaisevat yöpilvet, sumuilmiöt, kehät sekä erilaiset myrskyilmiöt.
Lue lisää »

Pimennykset - Syyskuu 2015

 Auringonpimennykset

Syyskuussa ei näy Suomessa näkyviä auringonpimennyksiä.

Afrikan eteläosissa ja Antarktiksella nähdään osittainen auringonpimennys 13.9.

Kuunpimennykset

Aamuyöllä maanantaina 28.9. nähdään täydellinen kuunpimennys. Se on Suomessa melko hyvin havaittavissa -- vain loppuvaiheet jäävät näkemättä, sillä Kuu laskee ja Aurinko nousee ennen pimennyksen päättymistä.

Kuu on Kalojen tähdistössä. Puolivarjopimennyksen alkaessa klo 3.10 Kuu on lounaassa melko korkealla. Puolivarjossa Kuun kirkkaus himmenee melko vähän, mutta pientä tummumista on havaittavissa. Klo 4.07 Kuu alkaa liukua täysivarjoon ja sen vasen reuna värjäytyy tumman punertavaksi. Kokonaan täysivarjossa Kuu on klo 5.11. Tällöin taivas on vielä tumma ja himmeät tähdet erottuvat. Syvimmillään täysivarjossa Kuu on klo 5.47 lännessä ja tällöin aamuhämärä vaalentaa itäisen taivaan. Helsingissä Kuu on tuolloin 11° ja Utsjoella 8° korkeudella. Kuun alkaessa poistua täysivarjosta klo 6.24 on taivas jo melko vaalea. Helsingissä Aurinko nousee klo 7.18 ja Kuu laskee 7.26. Kuu kulkee Maan varjon eteläosan kautta ja täydellinen vaiheen kesto 1 tunti 13 minuuttia.

Pimennyksen aikana Kuu on perigeumissa eli radallaan lähimpänä Maata. Tällöin Kuun läpimitta on 10 % suurempi kuin sen ollessa kaukaisimmillaan eli apogeumissa. Tätä pientä eroa emme kuitenkaan juurikaan kykene havaitsemaan. Viime vuosina tällaista perigeumissa sattuvaa täysikuuta on alettu mediassa toisinaan kutsua superkuuksi.

Kuunpimennys on verkkainen tapahtuma, jota voi seurata vallan hyvin paljain silmin, kiikarilla tai kaukoputkella. (Sen havaitseminen on siis täysin turvallista, toisin kuin auringonpimennyksen havaitseminen.)  Pimentynyt Kuu on väriltään punertava, ei musta. Väritys on peräisin Maan ilmakehän taittamasta Auringon valosta, joka osuu Kuuhun.

Syyskuun säät ovat oikukkaita. Pimennyksen hetkittäisen näkemisen todennäköisyys on noin 46 % ja täysin selkeän aamuyön vain 25 %. Jos pilvien rakoilu näyttää todennäköiseltä, kannattaa ainakin pimennyksen täydellistä vaihetta herätä katsomaan. Seuraava täydellinen kuunpimennys näkyy Suomessa vasta 31.1.2018.

Pimennyksen kulku

Puolivarjopimennys alkaa klo 3.10
Osittainen vaihe alkaa klo 4.07
Täydellinen vaihe alkaa klo 5.11
Pimennys syvimmillään klo 5.47
Täydellinen vaihe päättyy klo 6.24
Kuu laskee Helsingissä klo 7.26
Kuu laskee Oulussa klo 7.29
Kuu laskee Utsjoella klo 7.34
Osittainen vaihe päättyy klo 7.28
Puolivarjopimennys päättyy klo 8.24

Otsakkeen kuvat: Timo-Pekka Metsälä