Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Pimennykset - Syyskuu 2015

 Auringonpimennykset

Syyskuussa ei näy Suomessa näkyviä auringonpimennyksiä.

Afrikan eteläosissa ja Antarktiksella nähdään osittainen auringonpimennys 13.9.

Kuunpimennykset

 

 

Aamuyöllä maanantaina 28.9. nähdään täydellinen kuunpimennys. Se on Suomessa melko hyvin havaittavissa -- vain loppuvaiheet jäävät näkemättä, sillä Kuu laskee ja Aurinko nousee ennen pimennyksen päättymistä.

Kuu on Kalojen tähdistössä. Puolivarjopimennyksen alkaessa klo 3.10 Kuu on lounaassa melko korkealla. Puolivarjossa Kuun kirkkaus himmenee melko vähän, mutta pientä tummumista on havaittavissa. Klo 4.07 Kuu alkaa liukua täysivarjoon ja sen vasen reuna värjäytyy tumman punertavaksi. Kokonaan täysivarjossa Kuu on klo 5.11. Tällöin taivas on vielä tumma ja himmeät tähdet erottuvat. Syvimmillään täysivarjossa Kuu on klo 5.47 lännessä ja tällöin aamuhämärä vaalentaa itäisen taivaan. Helsingissä Kuu on tuolloin 11° ja Utsjoella 8° korkeudella. Kuun alkaessa poistua täysivarjosta klo 6.24 on taivas jo melko vaalea. Helsingissä Aurinko nousee klo 7.18 ja Kuu laskee 7.26. Kuu kulkee Maan varjon eteläosan kautta ja täydellinen vaiheen kesto 1 tunti 13 minuuttia.

Pimennyksen aikana Kuu on perigeumissa eli radallaan lähimpänä Maata. Tällöin Kuun läpimitta on 10 % suurempi kuin sen ollessa kaukaisimmillaan eli apogeumissa. Tätä pientä eroa emme kuitenkaan juurikaan kykene havaitsemaan. Viime vuosina tällaista perigeumissa sattuvaa täysikuuta on alettu mediassa toisinaan kutsua superkuuksi.

Kuunpimennys on verkkainen tapahtuma, jota voi seurata vallan hyvin paljain silmin, kiikarilla tai kaukoputkella. (Sen havaitseminen on siis täysin turvallista, toisin kuin auringonpimennyksen havaitseminen.)  Pimentynyt Kuu on väriltään punertava, ei musta. Väritys on peräisin Maan ilmakehän taittamasta Auringon valosta, joka osuu Kuuhun.

Syyskuun säät ovat oikukkaita. Pimennyksen hetkittäisen näkemisen todennäköisyys on noin 46 % ja täysin selkeän aamuyön vain 25 %. Jos pilvien rakoilu näyttää todennäköiseltä, kannattaa ainakin pimennyksen täydellistä vaihetta herätä katsomaan. Seuraava täydellinen kuunpimennys näkyy Suomessa vasta 31.1.2018.

 

 

 

Pimennyksen kulku

Puolivarjopimennys alkaa klo 3.10
Osittainen vaihe alkaa klo 4.07
Täydellinen vaihe alkaa klo 5.11
Pimennys syvimmillään klo 5.47
Täydellinen vaihe päättyy klo 6.24
Kuu laskee Helsingissä klo 7.26
Kuu laskee Oulussa klo 7.29
Kuu laskee Utsjoella klo 7.34
Osittainen vaihe päättyy klo 7.28
Puolivarjopimennys päättyy klo 8.24

 

Tähtikartta

Taivaalla tänään

Tapahtumat

  • Ei mainittavia tapahtumia

Kuun vaihe (klo 14)

vaihe: 92 %
vähenevä kuperakuu
ikä: 17 päivää
 

Taivaalla elokuussa

Aurinko ja kuu Planeetat Tähtitaivas Pimennykset Kääpio- ja pikkuplaneetat, komeetat Meteorit Ilmakehän ilmiöt