Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Planeetat - Tammikuu 2014

Planeetat

Tammikuussa Uranus ja Neptunus ovat iltataivaalla. Merkurius löytyy iltahämärästä. Jupiter on havaittavissa koko yön. Mars ja Saturnus näkyvät aamuyöllä. Venus loistaa aamuhämärässä.

Merkurius

Merkurius ilmaantuu kuun loppupuolella lounaistaivaalle. Planeetta löytyy kiikarilla iltahämärästä läheltä horisonttia. Planeetan suurin itäinen elongaatio on 31.1. Tuolloin se on 18 asteen etäisyydellä Auringosta itään eli vasemmalle.

Venus

Venus näyttäytyy kuun alkupäivinä iltahämärässä matalalla lounaassa. Planeetta on 11.1. alakonjunktiossa Auringon suunnalla, viisi astetta sen pohjoispuolella. Tuolloin Venus siirtyy iltataivaalta aamutaivaalle. Tammikuun puolivälin jälkeen se löytyy aamuhämärästä matalalta kaakkoiselta taivaalta. Hyvin kapea kuunsirppi on lähellä Venusta 2.1. iltahämärässä lounaassa ja aamuhämärässä 29.1.

Mars

Mars on aamuyön taivaalla Neitsyen tähdistössä. Kuun puolivälissä se nousee idästä ja on keskiyöllä etelässä klo 6. Mars on väriltään selvästi punainen ja lähes yhtä kirkas kuin läheisyydessä oleva Neitsyen Spica-tähti. Kuu on lähellä Marsia aamuyöllä 23.1.

 

Jupiter

Jupiter on Kaksosten tähdistössä. Se on 5.1. oppositiossa ja näkyvissä koko yön ajan. Planeetta loistaa kirkkaan keltaisena ja hallitsee yötaivasta. Jupiter on nyt todella hyvin havaittavissa. Se on Suomesta nähtynä korkeimmillaan etelän suunnalla keskiyöllä. Etelä-Suomessa planeetta yltää peräti 52 asteen korkeudelle horisontista. Sitä havaittaessa voi kaukoputkessa käyttää jopa yli 200 kertaista suurennusta. Tällöin erottuvat planeetan tummat vyöt ja vaaleat vyöhykkeet. Myös melkoinen joukko muita kaasukehän yksityiskohtia on näkyvissä. Näistä tunnetuin on Suuri punainen pilkku.

Yöllä 14./15.1. on kirkas, pyöreä lähes täysi kuu lähellä Jupiteria. Jupiterin neljä suurinta kuuta erottuvat kiikarilla.

 

Saturnus

Saturnus on matalalla Vaa'an tähdistössä. Se nousee kuun puolivälissä kaakosta noin klo 4 ja on etelässä aamuhämärän aikaan. Planeetan renkaat näkyvät pienelläkin kaukoputkella.

Kuu on lähellä Saturnusta aamuyöllä 25.1.

 

Uranus

Uranus on Kalojen tähdistössä. Se on kuun alussa etelässä klo 18 ja nousee Etelä-Suomessa 33 asteen korkeudelle. Planeetta erottuu kiikarilla ja pimeällä, kuuttomalla taivaalla jopa paljain silmin. Tähdet 2014 -vuosikirjan sivun 125 kartasta selviää Uranuksen tarkka paikka tähtien suhteen.

Neptunus

Neptunus on Vesimiehen tähdistössä iltataivaalla matalalla lounaassa. Kaukaisinta planeettaa kannattaa etsiä heti pimeän saavuttua. Sen näkemiseen tarvitaan iso kiikari tai kaukoputki. Tähdet 2014 -vuosikirjassa on sivulla 126 kartta, joka auttaa Neptunuksen etsinnässä.

 

Planeetat

Planeetta lähellä Kuuta

  • 2.1. Hyvin kapea kuunsirppi on lounaassa lähellä Venusta iltahämärässä 2.1.
  • 14/15.1. Kuu on lähellä Jupiteria yöllä 14./15.1.
  • 23.1. Kuu on lähellä Marsia aamuyöllä 23.1.
  • 25.1. Kuu on lähellä Saturnusta aamuyöllä 25.1.
  • 29.1. Hyvin kapea kuunsirppi on kaakossa lähellä Venusta aamuhämärässä 29.1.

Planeetta lähellä tähteä

  • ei kohtaamisia

Planeettojen kohtaamiset

  • ei kohtaamisia

Planeettojen muut tapahtumat

  • 5.1. Jupiter on oppositiossa 5.1.
  • 11.1. Venus on alakonjunktiossa 11.1.
  • 31.1. Merkurius on suurimmassa itäisessä elongaatiossa 31.1.