Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Planeetat - Tammikuu 2013

Planeetat

Tammikuussa Venus, Jupiter, Uranus ja Neptunus ovat iltataivaalla. Mars ja Saturnus näkyvät aamuyöllä.

Merkurius

Ei näy.

Venus

Venus loistaa kirkkaana aamuhämärässä matalalla kaakossa. Vuoden alussa se nousee noin 1,5 tuntia ennen Aurinkoa. Tammikuun edetessä Venuksen näkyminen hankaloituu ja kuun lopussa planeetta nousee vain hiukan ennen Aurinkoa. Hyvin kapea kuunsirppi on lähellä Venusta aamuhämärässä 10.1.

Mars

Ei näy.

Jupiter

Jupiter on Härän tähdistössä Plejadien ja Hyadien tähtijoukkojen välissä. Planeetta loistaa kirkkaan keltaisena ja hallitsee yötaivasta. Se näkyy iltahämärässä itätaivaalla ja korkealla etelässä iltayöllä. Tänä vuonna Jupiterilla ei ole oppositiota. Seuraava Jupiterin oppositio on 5.1.2014.


Jupiter on nyt todella hyvin havaittavissa. Sitä katsellessa kaukoputkessa voi käyttää jopa yli 200-kertaista suurennusta. Tällöin erottuvat planeetan tummat vyöt ja vaaleat vyöhykkeet. Myös melkoinen joukko muita kaasukehän yksityiskohtia on näkyvissä. Näistä tunnetuin on pysyvä pyörremyrsky, Suuri Punainen Pilkku.


Jupiterin neljä suurinta kuuta erottuvat kiikarilla. Niiden liikettä kuvaava kaavio on Tähdet 2013 -vuosikirjassa sivulla 19.


Kuu on lähellä Jupiteria yöllä 21./22.1.

Saturnus

Saturnus on Vaa'an tähdistössä. Se nousee itäkaakosta aamuyöllä ja on etelässä aamuhämärän aikaan. Planeetan renkaat näkyvät pienelläkin kaukoputkella. Kuunsirppi on lähellä Saturnusta aamuyöllä 7.1.

Uranus

Uranus on Kalojen tähdistössä. Se on kuun alussa etelässä klo 18 ja nousee Etelä-Suomessa 31 asteen korkeudelle. Planeetta erottuu kiikarilla, ja pimeällä, kuuttomalla taivaalla jopa paljain silmin. Uranuksen tarkka paikka tähtien suhteen selviää Tähdet 2013 -vuosikirjan sivun 125 kartasta.

Neptunus

Neptunus on iltataivaalla matalalla lounaassa Vesimiehen tähdistössä. aurinkokunnan ulointa planeettaa kannattaa etsiä heti pimeän saavuttua. Sen näkemiseen tarvitaan iso kiikari tai kaukoputki. Tähdet 2013 -vuosikirjassa on sivulla 126 kartta, joka auttaa Neptunuksen etsinnässä.

Planeetat

Planeetta lähellä Kuuta

  • 7.1. Kuunsirppi lähellä Saturnusta aamuyöllä
  • 10.1. Hyvin kapea kuunsirppi lähellä Venusta aamuhämärässä
  • 21/22.1. Kuu lähellä Jupiteria yöllä 21./22.1.

Planeetta lähellä tähteä

  • ei kohtaamisia

Planeettojen kohtaamiset

  • ei kohtaamisia

Planeettojen muut tapahtumat

  • 18.1. Merkurius yläkonjunktiossa
  • 24.1. Mars perihelissä