Kirjaudu tai rekisteröidy

Tähtitaivas nyt

Marraskuu: Aurinko ja Kuu
Aurinko- ja kuutapahtumat marraskuussa 2017. Etelä-Suomessa pimeä aika marraskuussa pitenee 12 tunnista 14 tuntiin. Pohjois-Suomessa pimeä pitenee 12,5 tunnista lähes 15 tuntiin. Utsjoella Aurinko ei nouse 25. päivän jälkeen ennen kuin vasta seuraavana vuonna tammikuun 17. päivänä.
Lue lisää »

Marraskuu: Planeetat
Venus, Mars ja Jupiter näkyvät aamutaivaalla. Uranus ja Neptunus ovat iltataivaalla. Venus on hyvin lähellä Jupiteria aamulla 13.11. Taivaan kirkkaimmilla planeetoilla on välimatkaa vain noin puolet täysikuun läpimitasta. Kuunsirppi seikkailee hämärällä aamutaivaalla lähellä Marsia, Jupiteria ja Venusta 15.–17.11.
Lue lisää »

Marraskuu: Tähtitaivas
Marraskuu on joulukuun ohella vuoden pilvisimpiä kuukausia. Pimeän tullessa taivas on edelleen samassa asennossa, missä se on ollut koko syksyn. "Kesäkolmion" tähdet Vega, Deneb ja Altair ovat etelässä.
Lue lisää »

Marraskuu: Meteorit
Satunnaisia tähdenlentoja näkyy pitkin vuotta aina, kun on riittävän pimeää. Leonidit ovat aktiivisia 6. - 30.11. ja maksimin ennustetaan olevan yöllä 17./18.11. Tällöin saattaa näkyä noin kymmenen leonidia tunnissa.
Lue lisää »

Marraskuu: Ilmakehän ilmiöt
Marraskuun ilmakehän ilmiöihin kuuluvat tyypillisesti pilvet ja revontulet.
Lue lisää »

Tähtikartta

Helsinki 23.11.2017 klo 17.00

Ilmansuuntien tunnukset pohjoinen (P), länsi (L), etelä (E) ja itä (I) on merkitty kartan reunoille. Taivaanlaki on kartan keskellä.

Mahdolliset paljain silmin näkyvät planeetat on merkitty karttaan kirjaintunnuksin: Merkurius (m), Venus (V), Mars (M), Jupiter (J) ja Saturnus (S). Kuu on merkitty karttaan keltaisella ympyrällä, jonka sisälle on piirretty Kuun vaihe.

Isompi muuteltava tähtikartta »

Taivaalla tänään

Tapahtumat

  • Ei mainittavia tapahtumia

Kuun vaihe (klo 14)

vaihe: 21 %
kasvava sirppi
ikä: 4 päivää
 

Taivaalla marraskuussa

Aurinko ja kuu Planeetat Tähtitaivas Pimennykset Kääpio- ja pikkuplaneetat, komeetat Meteorit Ilmakehän ilmiöt

Otsakkeen kuvat: Timo-Pekka Metsälä