Kirjaudu tai rekisteröidy

Tähtitaivas nyt

Syyskuu: Aurinko ja Kuu
Aurinko- ja kuutapahtumat syyskuussa 2017. Perjantaina 22.9. klo 23.02 on syyspäiväntasaus. Täysikuu on 6.9.
Lue lisää »

Syyskuu: Planeetat
Saturnus löytyy matalalta iltahämärästä. Uranus ja Neptunus näkyvät yötaivaalla. Merkurius, Venus ja Mars ovat nähtävissä aamuhämärässä. Merkurius on hyvin havaittavissa aamuhämärässä. Se ilmestyy näkyville ennen kuun puoliväliä ja katoaa Auringon läheisyyteen kuun lopulla. Suurin läntinen elongaatio 18° on 12.9.
Lue lisää »

Syyskuu: Tähtitaivas
Syyskuussa kannattaa hakeutua mahdollisimman pimeään paikkaan ja katsoa Linnunrataa, joka kulkee taivaan lakipisteen poikki. Huonommissakin oloissa Linnunradan suunnan saa selville Joutsenen tähdistöstä, joka näyttää lentävän pitkin Linnunrataa. Linnunradan vyössä on mm. kirkas W:n muotoinen Kassiopeia ja Perseus.
Lue lisää »

Syyskuu: Meteorit
Satunnaisia tähdenlentoja näkyy pitkin vuotta aina, kun on riittävän pimeää. Syyskuun alusta 5.9. asti näkyy alfa-aurigidien tähdenlentoparvi. Normaalisti alfa-aurigideja näkyy ehkä puolen tusinaa tunnissa.
Lue lisää »

Syyskuu: Ilmakehän ilmiöt
Kesäkuun ilmakehän ilmiöihin kuuluvat tyypillisesti sateenkaaret ja sumuilmiöt, kangastukset ja revontulet.
Lue lisää »

Kirkas Venus aamutaivaalla
Venus loistaa aamutaivaalla. Se nousee itäkoillisesta ja on Auringon noustessa idässä melko korkealla. Kirkas planeetta on hyvin näkyvissä koko syyskuun ajan. Venuksen vaihe erottuu jo pienelläkin kaukoputkella. Suurin osa planeetan kiekosta on Auringon valaisema. Kapea kuunsirppi on lähellä Venusta aamulla maanantaina 18.9. Keskiviikkoaamuna 20.9. Venus on vain Kuun läpimitan verran Leijonan Regulus-tähden pohjoispuolella.
Lue lisää »

Kesäkolmion tähdet hallitsevat yötaivasta
Syyskaudella etelätaivasta hallitsee Kesäkolmio, jonka muodostavat kirkkaat tähdet Joutsenen Deneb, Lyyran Vega ja Kotkan Altair. Pimeällä havaintopaikalla voi nähdään Linnunradan kaartuvan taivaan yli koillisesta lounaaseen. Sama taivaan asento näkyy pimeän saapuessa aina elokuulta marraskuulle.
Lue lisää »

Tähtikartta

Helsinki 22.9.2017 klo 20.00

Ilmansuuntien tunnukset pohjoinen (P), länsi (L), etelä (E) ja itä (I) on merkitty kartan reunoille. Taivaanlaki on kartan keskellä.

Mahdolliset paljain silmin näkyvät planeetat on merkitty karttaan kirjaintunnuksin: Merkurius (m), Venus (V), Mars (M), Jupiter (J) ja Saturnus (S). Kuu on merkitty karttaan keltaisella ympyrällä, jonka sisälle on piirretty Kuun vaihe.

Isompi muuteltava tähtikartta »

Taivaalla tänään

Tapahtumat

  • klo 23.02 Syyspäiväntasaus on klo 23.02

Kuun vaihe (klo 14)

vaihe: 5 %
kasvava sirppi
ikä: 1 päivää
 

Taivaalla syyskuussa

Aurinko ja kuu Planeetat Tähtitaivas Pimennykset Kääpio- ja pikkuplaneetat, komeetat Meteorit Ilmakehän ilmiöt

Otsakkeen kuvat: Timo-Pekka Metsälä