Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tähtiharrastuspäivä 26.8.2017

Valtakunnallinen tähtiharrastuspäivä on vuosittainen tähtiharrastuksen teemapäivä. Sitä vietetään elokuun viimeisenä lauantaina. Paikalliset tähtiharrastusyhdistykset ja yksittäiset tähtiharrastajat eri puolilla Suomea esittelevät tällöin toimintaansa sekä järjestävät tähtitieteeseen ja -harrastukseen liittyvää ohjelmaa.

Tähtiharrastuspäivän ajankohdaksi on valittu hetki, jolloin illat alkavat vähitellen tummentua ja ihmiset etsivät syksyn alkaessa uusia harrastuksia ja kiinnostuksen kohteita. Päivä onkin mainio hetki tutustua tähtitieteen ja taivaan tarkkailun kiehtovaan maailmaan.

Seuraavilla paikkakunnilla järjestetään erityistä tähtiharrastusohjelmaa 26.8.2017:

Helsinki / Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tähdet Kustaanmiekan yllä -retki Suomenlinnassa. Ursan opas tutustuttaa yleisöä tähtien ja planeettojen tunnistamiseen kansallisena tähtiharrastuspäivänä. Retki on maksuton!

Osallistuminen retkelle vaatii kykyä kulkea hämärillä rantakallioilla – varusteeksi mukaan otsa- tai taskulamppu. Retkelle lähdetään suoraan ulkoilmakonsertin jälkeen Kustaanmiekalta n. klo 21.30. Yhteistyössä Suomenlinna ja Tähtitieteellinen yhdistys Ursa.

Tapahtuma Facebookissa

Jyväskylä / Jyväskylän Sirius

Jyväskylän Siriuksen Murtoisten observatoriolla Hankasalmella avoimet ovet klo 14.00–17.00. Voit tavata tähtiharrastajia ja tutustua monipuolisiin havaintolaitteistoihin, kuten etäohjattavaan kaukoputkeen ja radioteleskooppiin. Tervetuloa!

Tapahtuma Siriuksen verkkosivulla

Tapahtuma Facebookissa

Järvenpää / Altair

Klo 12-14 Aurinkonäytäntö Rantapuistossa, Tuusulanjärven rannalla. Klo 14-18 Avoimet ovet kerhohuoneella os. Neilikakkatu 20. Kerhohuoneella pidetään pieniä miniesitelmiä erilaisista harrastusaiheista. Klo 18 alkaen ilta jatkuu yhdistyksen jäsenten ja heidän ystävien pihapiknikkinä kerhohuoneen pihalla. (sateen sattuessa sisällä). Illan tarjoilut nyyttäreinä. Tapahtuman järjestää Altair.

Tapahtuma Altairin sivulla

Kirkkonummi / Kirkkonummen Komeetta

Kirkkonummen Komeetalla on Kirkkonummipäivillä esittelyteltta kirkon eteläpuolisella nurmikkoalueella lähellä Kirkkotallintietä klo 10–15. Selkeällä säällä teltalla tarkkaillaan Auringon pinnan ilmiöitä. Myynnissä on myös Ursan kirjoja.

Kirkkonummipäivät päättää sunnuntai-iltana 27.8. klo 22-23 täysin selkeällä tähtikirkkaalla säällä tähtinäytös Komakallion tähtitornilla Volsissa. Ajo-ohjeet: tähtitornille mennään 6 km Kirkkonummen keskustasta pohjoisluoteeseen pitkin Volsintietä. 300 m ennen Vols-kotia käännytään vasemmalle Mariefredintielle, ja 250 m kuluttua käännytään oikealle Bergvikintielle, jota ajetaan 500 m. Sitten käännytään oikealle kohti radiomastoa ja mennään uutta tietä pitkin n. 50 m. Opasteet ovat Volsintieltä saakka. Opasteissa ovat symbolit tähti ja torni. Kartan osoite alla lisätietoja-kohdassa. Jos olet epävarma esim. säästä, voit soittaa su klo 20 eteenpäin numeroon 040-5953472.

Tapahtuma Kirkkonummen Komeetan sivulla

Kouvola / Konut Tählet

Konut Tählet ry esittelee toimintaansa ja tähtihavaintolaitteita klo 11-14 Hartolan kyläkaupan pihassa (Mäntyharjuntie 1265). Illalla klo 21 alkaen on tähtinäytös Jaalan tähtitornilla (Kiislahdentie 42).

Yhdistyksen kotisivu

Lahti / Lahden Ursa

Aurinkonäytös Lahden Ursan tähtititornilla yleisölle ja jäsenille klo 11–13. Yönäytös tähtitornilla klo 21–23. Tapahtuman yhteyshenkilön saa kiinni numerosta 041 471 9493 .

Yhdistyksen kotisivu

Pori / Porin Karhunvartijat

Porin Karhunvartijat osallistuu tähtiharrastuspäivään ja Suomen luonnonpäivään Porissa Yyterin kylpylähotellin rannalla. Tuolloin on mahdollisuus päästä katsomaan aurinkoa sään salliessa, lisäksi on mahdollisuus tutustua yhdistyksemme toimintaan ja havaintolaitteisiin. Olemme paikalla klo 12-16. Osoite: Sipintie 1, Pori.

Yhdistyksen kotisivut

Salo / UrSalo

UrSalo esittelee tähtitieteen harrastusta, tähtitornia ja havaintovälineitä klo 18 alkaen Halikon vesitornin tähtitornilla. Sään salliessa katsellaan myös Auringon pilkkuja, Kuuta ja planeettoja.

Tapahtuma yhdistyksen sivulla

Tammela / Lounais-Hämeen Uranus

Lounais-Hämeen Uranus osallistuu Koko perheen Retkipäivä-tapahtumaan, jossa paikalliset luonto- ja retkeilyjärjestöt esittäytyvät omilla rasteillaan Korteniemen perinnetilan kauniissa kulttuurimaisemassa sekä Ahonnokan luontopolun varrella. Rastipisteillä on kunkin järjestön omaa toimintaa kuvaavaa ohjelmaa, puuhaa ja näytöksiä. Voit mm. kokeilla melontaa ja tähystellä kaukoputkella, nähdä etsintäkoiran toimessa sekä istua evästelemään nuotiolla.

Yhdistyksen kotisivu

Tapahtuma Metsähallituksen sivulla

Turku / Turun Ursa

Turun Ursa pitää avoimet ovet Kevolan tähtitornilla (Ilttulantie 50, Paimio) klo 14–18. Sään salliessa ilta jatkuu tähtinäytöksellä kello 20–24 Kevolassa. Turun Ursan tavoittaa kännykkänumerosta 02 245 2195.

Tapahtuma Facebookissa

 

 

RSS Zeniitti

Tapahtumakalenteri

RSS Avaruus.fi-foorumi