[kuuplan-l] Venus-Merkurius konjunktiohavainto

Timo Karhula timo_karhula at hotmail.com
La Kesä 2 14:31:16 EEST 2012


Onnistuin havaitsemaan Venus-Merkurius konjunktion eilen (1. kesäkuuta)! Kello 21:49 Ruotsin aikaa oli aurinko laskenut pilvien taakse ja oli 11 minuuttia ennen auringonlaskua. En suosittele aloittelijaa käyttämään kiikaria etsiäkseen Venusta samassa näkökentässä kun aurinko! Käytin 25x100-kiikaria Manfrotto-jalustalla. Kiikarin näkökenttä on 2º.5 ja tiesin että Venus sijaitsi 4º aurinkoa korkeammalla. Lukitsin kiikarin korkeuden kaksi näkökenttää auringon ja taivaanrannan yläpuolelle. Lakaisin sitten kiikarilla oikealta-vasemmalle ja sieltä sitten "kuunsirppi" löytyi pilvien lomasta. Niin oli ensimmäinen ajatukseni koska Venuksen suuri koko, 57", hämmästytti. Se näytti suunnilleen yhtä isolta kuin kuunsirppi paljain silmin katsottuna. Kaksi minuuttia myöhemmin pilkahti Merkurius esiin. Se oli harvinaisen kirkas, magnitudi -1.7. Venuksen sirppi oli valaistu 0.7% mutta Merkurius oli jopa 96% valaistu koska se sijaitsi auringon toisella puolella. Seurasin planeettaparia neljä minuuttia ennen kuin ne häipyi pilvien taakse. Yritin löytää ne jälleen puolen tunnin aikana mutta ne olivat häipyneet liian matalalle missä oli paksu pilvipeite.
 
Havainto rikkoi muutaman henkilökohtaisen ennätyksen. Venus ja Merkurius olivat vain 12'05" toisistaan. Niin lähellä toisiaan en ollut aiemmin nähnyt kaksi planeettaa (asteroideja lukuunottamatta)! Merkuriuksen elongaatio (kulmaetäisyys aurinkoon) oli 6º42'. Niin lähellä aurinkoa en ollut nähnyt Merkuriusta ennen. Venuksen elongaatio oli 6º44', joka sivuutti havainnoin 20 tammikuuta 1990. Tämä oli myös ensimmäinen kerta kun näin Merkuriuksen kiikarilla päiväsaikaan.
 
Venuksen ulkonäkö oli erillainen kuin vastaavan kapean kuunsirpin. Niin sanotun Danjon-kuun sirpin pituus on huomattavasti lyhyempi kuin 180º. Se voi olla 150º tai jopa lyhyempi. Venuksen sirppi oli puoliympyrää pidempi, n. 190º-200º! Ero johtuu planeetan ilmakehästä joka puuttuu kuulta.
 
Onneksi onnistuin näkemään Venuksen ja Merkuriuksen koska olin etukäteen kantanut ulos kiikarit ja oli aikomus yrittää havaita planeetat 10-tuuman Dobson-putkella kello 22:30 mutta enpä usko että olisin ennättänyt nähdä planeetat kaukoputkella. Oli harvinaisen kylmä ollakseen kesäkuun ilta, +5º C, ja lämpötila laski +2 asteeseen yöllä.
 
Matkustan huomenna Kiirunaan jossa (toivottavasti) pystyn havaitsemaan Venuksen ylikulun alusta loppuun asti.
 
/Timo Karhula 		 	  		 
-------------- seuraava osa --------------
HTML liite on poistettu...
URL: https://www.ursa.fi/pipermail/kuuplan-l/attachments/20120602/54551841/attachment-0002.html 


Enemmän tietoa listasta Kuuplan-l