[Atm-l] Laitepäivät 2016 ovat takana

Olli-Pekka Joronen olli-pekka.joronen at kolumbus.fi
Ke Huhti 13 21:22:11 EEST 2016


Tervehdys

Laitepäiviä vietettiin Tähtikalliolla tänä vuonna tiiviissä tunnelmissa. Kaikki majoituspaikat olivat käytössä ja kaikki halukkaat eivät edes saaneet yöpymispaikkaa mutta näistä monet tulivat silti lauantaina käymään. Päiväkävijöitä oli niin runsaasti, että viikonlopun kokonaissaldoksi kertyi peräti 51 nimeä vieraskirjaan ja luulen, että pari kolme vierailijaa unohti muistutuksista huolimatta merkitä käyntinsä. Ohjelma noudatti tuttua kaavaa ja esitykset olivat mielenkiintoisia. 

Perjantai-ilta kului tavaroita purkaessa, keskustellessa, saunoessa, syödessä ja pimeää taivasta odotellessa. Odotetusti J-P. Metsävainion saapuminen lauantaina ja Thaimaalaiset vieraat herättivät kiinnostusta etukäteen ja varmasti kukaan ei pettynyt. Lauantain ensimmäisenä esityksenä oli Metsävainion valokuvashow mikä oli mykistävä ja kun tämän lämmittelynä nähtiin vielä kokoelma upeita 3D kuvia niin lopputulos oli täydellinen. Kuvat olivat niin hienoja, että vieraat Thaimaan NARIT instituutista halusivat nähdä esityksen ja kuulla kuvien taustoista vielä uudestaan sunnuntaina aamupäivällä. Seuraavaksi Ph.D. Saran Poshyahindan kertoi Thaimaan kansallisesta tähtitieteen alkeisopetuksen ja tutkimustoiminnan kunnianhimoisesta kehittämissuunnitelmasta ja miten sitä parhaillaan toteutetaan. Esitys oli mielenkiintoinen ja erityisesti ympäri maailmaa sijoitettujen robottiteleskooppien esittely herätti monissa kuulijoissa varmaankin kateutta. Päivän kolmas esitys oli taas J-P. Metsävainion missä hän demonstroi kuvien prosessointia Tone Mapping menetelmää käyttäen.

Lauantain virallinen ohjelma päätettiin Marko Pekkolan esitykseen T&A lehden toimittamisesta ja hänen näkemykseen miksi lehti on levikiltään paljon suurempi kuin väestön lukumäärä antaisi odottaa verrattuna muihin vastaaviin lehtiin. Päivän päätteeksi oli taas Astrofoxin ja Allunan laite-esittely, jonka jälkeen oli saunomista, yhdessäoloa ja pilvitilanteen seuraamista havaintojen aloittamiseksi.

Sunnuntai alkoi totuttuun tapaan yön havaintojen läpikäynnillä ja koska näitä ei juuri ollut, päivän esitykset käynnistettiin hieman etuajassa. Ensiksi Mikko Suominen kertoi 3D-tulostimista, niiden ominaisuuksista, käytöstä ja mihin kannattaa kiinnittää huomiota, jos harkitsee sellaisen ostoa. Lopuksi Kari Laihia esitteli tuoreen rakennuskohteensa eli 5” refraktorin minkä rungon valmistukseen on käytetty sekä venevaneria että hiilikuituputkea. Molemmat esitykset herättivät paljon keskustelua ja kysymyksiä.

Sunnuntain virallisen ohjelman päätyttyä puolilta päivin, päärakennus tyhjeni nopeasti vieraista mutta ainakin Kari, Hannu, Oskari ja Ville jäivät odottamaan ennustettua kirkasta yötä. 

Esitysten striimausta webbiin kokeiltiin jälleen mutta edelleen nettiyhteys todettiin riittämättömäksi. Sama ongelma esti myös Thaimaan robottiteleskooppien etäkäyttödemon vaikka muutaman planeettakuvan vieraat onnistuivat kuitenkin ottamaan.

Koska sää ei suosinut tapahtumaa, havaintoja tehtiin varsin vähän. Kumpanakin yönä pilvet liikkuivat nopeasti, myös sumu kiusasi ja kohteiden löytäminen puhumattakaan kuvaamisesta oli vaikeaa. Kuitenkin Astrofoxin, äskettäin Oskarin ansiosta, toimimaan saatu GoTo-ominaisuus C2A-kartasto-ohjelman avulla todettiin selväksi parannukseksi mikä nopeuttaa huomattavasti kohteiden löytämistä ja havaintojen tekoa. Joitakin yksittäisiä valokuvia ja havaintoja tehtiin sekä talon että kävijöiden omilla laitteilla mutta näistä voivat asianomaiset itse kertoa enemmän. Saukkosen Jari yritti sunnuntain vastaisena yönä suorittaa kauan kaivattua mäppingiä Allunan jalustalle mutta tulokseksi saatiin vain hyvin harva verkko. Jari laati kuitenkin lyhyet ohjeet, joten verkkoa voidaan tihentää myöhemmin muiden toimesta.

Rompetori oli esillä päärakennuksen toisessa kerroksessa ja Jyrkillä lisäksi myyntitiski ulkona auton luona, joten tavaraa oli runsaasti tarjolla. Myyntimääristä en osaa sanoa mitään. 

Unta riitti pitkään kumpanakin aamuna koska Hannun asentamat pimennysverhot toimivat hienosti.


Kiitos vielä kerran kaikille onnistuneesta viikonlopusta.

P.S. Jos unohdin jotain tärkeää niin itse kukin voi täydentää kertomusta viikonlopun tapahtumista.

t. OP


Lisätietoja postituslistasta Atm-l