Kirjaudu tai rekisteröidy

Havaitsemisen intensiivikurssi Tähtikalliolla 15.-17.9.2017

Kuva Jari Luomanen

Haluaisitko aloittaa tähtitaivaan havaintoharrastuksen, muttet ole vielä päässyt alkuun?

Ursa järjestää syyskuussa kolmipäiväisen intensiivikurssin tähtitaivaan havainnointiin. Kurssi on suunnattu aikuisille Ursan jäsenille, joilla on intoa, mutta ei vielä juurikaan kokemusta havainnoivasta tähtiharrastuksesta.

Kurssilla opastetaan kurssilaisia havaintoharrastamisen osa-alueisiin, tähtitaivaan digikuvaukseen sekä tutustutaan Tähtikallion toimintakeskuksen lukuisiin havaintolaitteisiin. Sään salliessa ilta vietetään taivasta havainnoiden ja kuvaten. Painotamme kurssilla sitä, että osallistujille voidaan antaa henkilökohtaista opastusta kunkin kiinnostuksen ja tarpeiden mukaan.

Tarkoituksena on käydä läpi havaitsevaa tähtiharrastusta laidasta laitaan alkeista aloittaen. Kurssin aikana tutustutaan mm. seuraaviin asioihin:

– Tähtiharrastajalle sopivat kohdetyypit, taustaa ja vinkkejä
– Tähtitaivaan peruskäsitteet
– Tähtitaivas ja eri vuodenaikojen parhaat havaintokohteet
– Kaukoputkien, kiikareiden ja CCD-kameroiden  toimintaperiaatteet sekä perushuolto
– Tähtikallion toimintakeskuksen teleskoopit ja laitteet
– Digijärjestelmäkameran käyttö tähtikuvauksessa
– Johdatus tähtikuvien käsittelyyn sekä kuvien pinoamiseen
– Tietokoneohjelmat tähtitieteen harrastajan apuna
– Ilmakehän optiset ilmiöt ja niiden kuvaaminen

Kurssi järjestetään kolmipäiväisenä, kestäen perjantain aamupäivästä sunnuntai-iltaan 15.9. - 17.9.2017. Ursan havaintokeskus Tähtikallion tiloissa Orimattilan Artjärvellä. Paikalle on mahdollista tulla jo torstai-iltana.

Ajankohta syyskuun puolivälissä on vuoden parasta aikaa havainnoinnin kannalta, mutta emme tietenkään pysty takaamaan säitä. Hyvällä ilmalla havainnoidaan ja kuvataan iltaisin ulkona.

Yöpyminen tapahtuu mukavassa, lämpimässä päärakennuksessa 2-3 hengen huoneissa. Huoneissa on vuoteet ja tyynyt, mutta kurssilaisten tulee ottaa mukaan omat lakanat ja peitto tai makuupussi. Oma kannettava tietokone kannattaa ottaa mukaan, mikäli mahdollista. Kurssilaiset huolehtivat itse Tähtikalliolle saapumisesta. Yhteiskyytejä voidaan organisoida tarvittaessa. Olethan yhteydessä järjestäjiin, mikäli tarvitset kyytiä julkisten kulkuvälineiden ulottuvilta. Voit mainita asiasta myös ilmoittautumislomakkeessa.

Kurssin hinta on 450 euroa ja se maksetaan laskulla kunhan kurssille on saatu minimimäärä ilmoittautumisia ja sen järjestäminen on varmistunut. Kurssin hinta sisältää ruuat ja majoituksen. Kurssi on avoin Ursan jäsenille. Kurssi järjestetään, mikäli sille ilmoittautuu vähintään 10 henkeä. Kurssille mahtuu 15 henkeä.

Ilmoittautuminen päättyy 1.9.2017.

Kurssin vetäjinä toimivat kokeneet tähtiharrastajat Jari Luomanen, Hannu Määttänen ja Mikko Suominen. Kurssilaisille toimitetaan ilmoittautumisajan päätyttyä kurssiin ja järjestelyihin liittyvä infopaketti.

Lisätietoja:

Hannu Määttänen
puh. 0400 601 647
sähköposti: havaintokurssi@ursa.fi

Ilmoittaudun havaintokurssille

Olet ilmoittautumassa 15.-17.9.2017 järjestettävälle havaintokurssille

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.

Nimi*:
Sähköposti*:
Puhelinnumero*:
Katuosoite*:
Postinumero*:
Postitoimipaikka*:

Tiedot ruokavaliosta

Mahdolliset lisätiedot ja erityistoiveet ruokailun suhteen (allergiat jne):

Kurssille saapuminen


Muuta:


Otsakkeen kuvat: Nasa, ESA, N. Smith (Kalifornian yliopisto, Berkeley), ja The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)