Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tue ursaa

Syksyn 2014 esitelmät

Esitelmät pidetään Helsingin Kruununhaassa Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6) alakerran suuressa salissa 104. Esitykset alkavat kello 18.00 ja kestävät noin tunnin. Kaikki Ursan esitelmät ovat maksuttomia, ja niihin on vapaa pääsy myös Ursaan kuulumattomilla henkilöillä. Esitelmiin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen.

Esitelmien järjestämistä tukee Opintotoiminnan keskusliiton OK-opintokeskus.

21.10. Mars ja komeetta Siding Spring

 

Komeetta Siding Spring ohittaa Marsin lokakuun 19. päivänä ainoastaan 130 000 kilometrin etäisyydeltä, vain muutamaa päivää ennen esitelmää.

Mitä ohituksessa tapahtui? Näkivätkö Mars-mönkijät tähdenlentomyrskyn? Kuinka Punaisen planeetan pinnalla ja kiertoradalla olevat tutkimuslaitteet selvisivät ohituksesta? Kuinka komeetan tuloon varauduttiin?

Puhujana tietokirjailija, Mars-tuntija Markus Hotakainen.

 

11.11. Arvaamaton avaruussää

 

Auringon koronan massapurkauksiksi kutsutut valtavat plasmapilvet (CME:t) aiheuttavat lähes kaikki merkittävät avaruusmyrskyt. Voimakas avaruusmyrsky voi olla meille tuhoisa, sillä yhteiskuntamme on yhä riippuvaisempi teknologiasta jota avaruussää voi vaurioittaa. Auringosta lähtevä purkaus nähdään Auringon läheisillä satelliiteilla, mutta se voidaan havaita seuraavan kerran vasta kun se on jo lähes saavuttanut planeettamme. Sillä välin purkaus on saattanut muuttaa suuntaansa ja nopeuttaan.

Miten avaruussäätä ennustetaan? Mitä koronan massapurkauksessa oikein tapahtuu? Millaisia vaikutuksia sillä meihin on? Millainen avaruussää tuo mukanaan revontulia?

Puhujana plasmafyysikko, akatemiatutkija Emilia Kilpua.

 

9.12. Komeetan pinnalla

 

Euroopan avaruusjärjestön ESAn luotain Rosetta on kiertänyt komeetta 67P/Churyumov-Gerasimenkoa elokuusta lähtien ja se on ennättänyt yllättää tutkijat tuloksillaan jo monta kertaa. Luotaimen mukana kulkevan pienen Philae-laskeutuja kiinnittyi komeetan pintaan 12.11., mutta tapahtumat eivät sujuneet aivan odotetulla tavalla.

Mitä laskeutumisen aikana tapahtui? Millaisia mittauksia Philae ennätti tehdä? Voidaanko siihen saada uusi yhteys myöhemmin? Miten Rosettan tutkimukset komeetan ympärillä etenevät?

Puhujana Ilmatieteen laitoksen tutka- ja avaruusteknologiaryhmän tutkimuspäällikkö, komeetan vesipitoisuutta tutkineen Philaen mittalaitteen isä Walter Schmidt.