Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tue ursaa

Syksyn 2013 esitelmät

Syksyn 2013 esitelmäkauden avaa 5.11. syyskokousta edeltävä esitys. Syksyn esitelmät pureutuvat uusimpiin tutkimustuloksiin arkeoastronomian, hiukkasfysiikan ja kosmologian saralla.

Esitelmät pidetään Helsingin Kruununhaassa Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6). Esitykset alkavat kello 18.00 ja kestävät noin tunnin. Kaikki Ursan esitelmät ovat maksuttomia, ja niihin on vapaa pääsy myös Ursaan kuulumattomilla henkilöillä. Esitelmien järjestämistä tukee Opintotoiminnan keskusliiton OK-opintokeskus.

5.11. : Sisä-Suomen ensimmäinen jätinkirkko

Pielisessä sijaitsevasta Isosta Mahosaaresta löytyi tänä vuonna jätinkirkko. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun tällainen kivikauden aikainen, tähtitieteellinen muinaismuistomerkki löytyi Sisä-Suomesta. Aiemmin jätinkirkkoja tunnettiin vain Perämeren Suomen puoleiselta rannalta.

Miten Ison Mahosaaren jätinkirkko löytyi? Mitä jätinkirkot ovat, ja miksi niitä rakennettiin? Entä millainen oli se kansa, joka jätinkirkot pystytti?

Puhujana arkeoastronomiaan erikoistunut tähtitieteilijä Marianna Ridderstad.
(Kuva Ari Komulainen / Tähdet ja avaruus)

19.11. : Higgsin bosoni on totta

Lähes 50 vuotta sitten esitettiin teoria koko universumin läpi ulottuvasta kentästä, joka antaa alkeishiukkasille niiden massan. Massan välittää Higgsin hiukkanen. Higgsin bosoniksi epäilty hiukkanen löytyi keväällä 2012, ja se varmistui Higgsiksi viime keväänä. Kyseessä oli viimeinen puuttuva palanen niin sanotusta hiukkasfysiikan Standardimallista. Vuoden 2013 fysiikan Nobelin palkinto myönnettiin alkuperäisten teorioiden kehittäjille François Englertille ja Peter Higgsille.

Millainen Higgsin hiukkanen on, ja miten se vaikuttaa? Miksi sen löytyminen oli niin merkittävä asia? Miten suomalaiset olivat mukana Higgsin löytämisessä? Entä mitä seuraa nyt, kun Standardimalli on valmis?

Puhujana hiukkasfyysikko, Higgs-tutkija Sami Lehti.
(Kuva CERN / Lucas Taylor)

Higgs-esitelmä (pdf)

3.12. Lähes täydellinen universumi Planckin mukaan

Planck-satelliitti on mitannut alkuräjähdyksen jälkihehkun, niin sanotun kosmisen mikroaaltotaustasäteilyn ominaisuudet ennen näkemättömän tarkasti. Tämä universumin vanhin valo vastaa sellaisiin kysymyksiin kuten kuinka vanha maailmankaikkeus on, kuinka paljon siellä on ainetta ja energiaa sekä miten se kaareutuu. Planckin tulokset julkistettiin keväällä 2013.

Mitä Planck sitten löysi? Muuttuiko käsityksemme maailmankaikkeudesta? Sopivatko Planckin tulokset yhteen aiempien tutkimusten kanssa? Entä löysikö se jotain yllättävää?

Puhujana teoreettinen fyyysikko, Planck-tutkija Anna-Stiina Suur-Uski.
(Kuva ESA ja Planck-tiimi)