Kirjaudu tai rekisteröidy

Syksy 2012

Kepler 22b on eksoplaneetta, joka kiertää auringonkaltaista tähteä sen elämänvyöhykkeellä. Taiteilijan näkemys. Kuva Nasa / Ames / JPL-Caltech

Helsingin observatorio avattiin yleisölle 24.10.2012.Ursa järjestää yhteistyössä Helsingin observatorion kanssa tämän kunniaksi avajaisluentosarjan Elämää maailmankaikkeudessa. Miten ja missä elämä syntyi aurinkokunnassa ja voisiko sitä syntyä muualle? Mitkä asiat siihen vaikuttavat?

Luennot pidetään Helsingin observatorion 2. kerroksessa Argelander-salissa. Luennot alkavat kello 18.00 ja kestävät noin puolitoista tuntia. Kutakin luentoa kuulemaan mahtuu maksimissaan 60 henkilöä, jonka vuoksi luennoille tulee ilmoittautua ennakkoon.

Ilmoittautuminen kullekin luennolle alkaa kaksi viikkoa ennen ko. luentoa. Linkit ilmoittautumislomakkeeseen tulevat kunkin esitelmän esittelyn yhteyteen (kts. alla). Peruutuspaikalla olijoille pyrimme ilmoittamaan vapautuvista paikoista sähköpostitse tai puhelimella viimeistään luentopäivän aamupäivän aikana. Kaikki syksyn esitelmät ovat jo täynnä ja ilmoittautuminen on päättynyt.

Kaikki Ursan esitelmät ovat maksuttomia. Esitelmien järjestämistä tukee Opintotoiminnan keskusliiton OK-opintokeskus.

Huom! Observatoriolle pääsee sisään kello 17 alkaen. Ursan myymälä on esitelmien aikaan avoinna klo 17-18. Observatorion näyttelyt eivät ole esitelmien aikaan avoinna.

 

Syksyn ohjelma


13.11. Maa -- elävä magmaplaneetta

Millaista roolia meteoriitit näyttelivät Maan synnyssä? Entä miten kotiplaneettamme ominaisuudet vaikuttavat elämään maapallolla? Puhujana Arto Luttinen Helsingin yliopiston Geologian museosta.

 

20.11. Aurinko ja elämä

Aurinko on lähes kaiken tunnetun elämän edellytys. Miten muutokset Auringon kirkkaudessa ja magneettikentässä vaikuttavat maapalloon ja sen ilmastoon? Asiaa valottaa Tiera Laitinen Ilmatieteen laitoksen avaruussääryhmästä.

 

27.11. Mars, sininen planeetta

Nasan Curiosity-mönkijä etsii Marsista merkkejä vedestä ja elämästä. Marsissa on ollut joskus vettä, mutta kuinka paljon, ja onko sitä siellä edelleen? Millaisia olisivat marsilaisen elämän merkit, ja kuinka suomalaiset ovat mukana tutkimuksessa? Marsin vedestä kertoo Sini Merikallio Ilmatieteen laitokselta.

 

4.12. Eksoplaneettoja elämän vyöhykkeellä

Eksoplaneettoja tunetaan jo yli 800, ja jotkut niistä sijaitsevat niinsanotulla elämän vyöhykkeellä, jossa vesi voi virrata nestemäisenä. Millaisia planeettoja on löydetty, ja miten voisimme päätellä, onko siellä elämää? Elämänvyöhykkeelle johdattaa Samuli Kotiranta Turun yliopiston Tuorlan observatoriosta.

 

11.12. Elämän synty

Kuinka elämä syntyi maapallolle, ja milloin, vai matkustiko se asteroidien mukana? Vai syntyikö elämää tänne kenties useampaan kertaan? Syntyykö elämää helposti kaikkialle, vai tarvitsiko täkäläinen elämä syntyäkseen jotain onnenpotkuja? Elämän alkulähteille meidät vie Kirsi Lehto Turun yliopiston Biokemian ja elintarvikekemian laitokselta.

Otsakkeen kuvat: Nasa, ESA, N. Smith (Kalifornian yliopisto, Berkeley), ja The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)