Kirjaudu tai rekisteröidy

Kevät 2012

Kaikki Ursan esitelmät ovat maksuttomia. Esitelmien järjestämistä tukee Opintotoiminnan keskusliiton OK-opintokeskus.

 

Kevään ohjelma


29.2. Maailmankirjat sekaisin! Karkauspäivä kulttuurihistoriassa ja tähtitieteessä

Miksi vietämme karkauspäivää? Mitä uskomuksia ja perinteitä siihen liittyy? Aihetta valottavat Euroopan historian professori Laura Kolbe sekä Almanakkatoimistosta suunnittelija Asko Palviainen. Porthania (Yliopistokatu 3), Suomen laki -sali klo 17-19. Ursa järjestää esitelmätilaisuuden yhteistyössä Helsingin yliopiston Alumniyhdistyksen kanssa.

20.3. Higgsin vuosi 2012

Higgsin hiukkasen kohtalo ratkeaa vuonna 2012, tutkijat lupailevat. Kaksi CERNin tutkimusryhmää on jo saattanut saada siitä vihiä. Higgsin bosoni on hiukkasfysiikan standardimallin viimeinen hiukkanen, jota ei ole kokeellisesti havaittu, ja se synnyttää muille hiukkasille niitten massan. Mutta entäpä, jos Higgsiä ei olekaan olemassa? Tuoreimmat Higgs-kuulumiset kertoo hiukkasfyysikko Tapio Lampén. Tieteiden talo (Kirkkokatu 6, kartta) klo 18-19.

10.4. Hei Aurinko, mistä nyt tuulee?

Auringonpilkkujen lukumäärä on ollut nousussa vuoden 2008 alusta lähtien ja se saavuttaa huippunsa ensi vuonna. Avaruussäätä ennustetaan nyt tosissaan. Revontulia näkyy taas enemmän, mutta mitä muuta on odotettavissa? Miten Auringon aktiivisuus vaikuttaa maapalloon, ja mistä sen syklit oikein johtuvat? Puhujana tähtitieteilijä Petri Käpylä. Tieteiden talo (Kirkkokatu 6, kartta) klo 18-19.

23.5. Maailmanloppu 2012?

Tähtitieteilijä Rami Rekola kertoo mayojen kulttuurista, mytologiasta ja maailmanlopun ennustuksista. Mitä maailmanlopun ennustus väittää? Entä mitä mayat oikeasti aiheesta sanoivat? Helsingin yliopiston päärakennus (Fabianinkatu 33), auditorio XV klo 16. Ursa järjestää esitelmätilaisuuden yhteistyössä Helsingin yliopiston Alumniyhdistyksen kanssa.

28.5. Tiedotus veneilijöille: myötätuulta Titanissa (huom! Päivämäärä vaihtunut.)

Kelluva tutkimusalus Titanin Ligeia-järvelle? Titan Mare Explorer (TiME) on yksi kolmesta finalistista Nasan Discovery-ohjelmassa, ja sen kohtalo ratkeaa kesäkuussa. Titan on Maan lisäksi ainoa paikka, jossa tiedetään varmuudella olevan järviä, mutta niistä tiedetä vielä juuri mitään. Titanin merisäätä kuulostelee hankkeessa mukana oleva Ilmatieteen laitoksen tutkija Ari-Matti Harri. Tieteiden talo (Kirkkokatu 6, kartta) klo 18-19.

Otsakkeen kuvat: Nasa, ESA, N. Smith (Kalifornian yliopisto, Berkeley), ja The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)