Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tue ursaa

Kevään 2016 esitelmät

Esitelmät pidetään Helsingin Kruununhaassa Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6) alakerran suuressa salissa 104. Esitykset alkavat kello 18.00 ja kestävät noin tunnin. Kaikki Ursan esitelmät ovat maksuttomia, ja niihin on vapaa pääsy myös Ursaan kuulumattomilla henkilöillä. Esitelmiin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen.

Esitelmien järjestämistä tukee Opintokeskus Sivis.

ti 8.3. Voiko revontulet kuulla?

Kohinaa, rätinää, pauketta. Revontulien loimutessa taivaalla on kuultu ääniä halki aikojen, mutta miten? Revontulten syntykorkeudella ilmakehän paksuus on vain miljoonasosa siitä, mitä se on maanpinnan läheisyydessä, eivätkä ääniaallot etene tehokkaasti näin harvassa väliaineessa.

Miten nämä äänet sitten syntyvät? Tutkijat ovat vihdoin onnistuneet äänittämään revontuliin liittyviä ääniä, ja ilmiön salat alkavat selvitä.

Puhujana puheteknologian professori Unto K. Laine Aalto-yliopistosta.

ti 22.3. Kaivostoimintaa kiertoradalla

Monet asteroidit sisältävät suuria määriä arvokkaita maa- ja arvometalleja. Niitten sisältämä vesi olisi myös erittäin arvokasta tulevaisuuden miehtitetyillä avaruuslennoilla, ja niistä voitaisiin saada raakamateriaalia kiertoradalla tehtäviin rakennushankkeisiin kuten avaruusasemiin.

Asteroidien louhinta on siis houkutteleva ajatus, mutta hankkeena monimutkainen – ja vaarallinen. Mitä kompastuskiviä ja haasteita asteroidien louhintaan liittyy? Olemmeko teknisesti lähelläkään moisen toiminnan aloittamista?

Puhujana planeettageologi Jarmo Korteniemi

Ursan sääntömääräinen kevätkokous pidetään esitelmän jälkeen samassa salissa.

ti 5.4. Pluton todelliset kasvot

Heinäkuun 14. päivänä vuonna 2015 Nasan New Horizons –luotain ohitti kääpiöplaneetta Pluton. Plutosta ja sen kuujärjestelmästä oli kuitenkin tehty yhä tarkempia mittauksia jo viisi kuukautta ennen ohitusta. Samalla napattiin liuta huikeasti aiempaa tarkempia kuvia. Tietämyksemme Plutosta ja sen kuista on kasvanut äkkiä räjähdysmäisesti, eikä kaikki data ole vielä edes ennättänyt perille Maahan saakka.

New Horizons-luotaimen mittaukset ovat osoittaneet, että Pluto on ällistyttävän monipuolinen pikkumaailma, eikä sen suurin kuu Kharonkaan ole sellainen kuin odotettiin.

Mitä tiedämme nyt Plutosta? Mitä sen pinnalta löytyy? Millaisia sen kuut ovat?

Puhujana avaruustutkija, Ilkka Sillanpää Ilmatieteen laitokselta.