Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tue ursaa

Nuorten kerhot ja kurssit

Ursa järjestää kurssimuotoista toimintaa verkko-opetuksena ja pandemian salliessa myös lähiopetuksena Helsingissä.

Kursseilla ja kerhoissa lapset ja nuoret pääsevät tutustumaan maailmankaikkeuden mielenkiintoisiin ilmiöihin ja ihmiskunnan tieteellisiin saavutuksiin, aina suurista galaksijoukoista atomeihin, raketeista kuulaskeutumiseen ja supernovaräjähdyksistä mustiin aukkoihin.

Huom! Jäsenhinta kursseille on voimassa vain kun kurssilaisella itsellään on Ursan jäsenyys. Huoltajan jäsenyys ei oikeuta jäsenhintaan.

Kevään 2022 lasten ja nuorten tähtikurssit järjestetään edelleen täysin etäopetuksena. Kevään toiminnan ilmoittautuminen alkaa Ursan verkkokaupassa ke 14.12. klo 10.00. Linkit ilmoittautumiseen tulevat tälle sivulle. Lasten tähtikerhoa ei järjestetä keväällä 2022 edelleen jatkuvan pandemian johdosta.

Lisätietoa

Miksei alle 11-vuotiaille ole enää toimintaa? Kaikki Ursan nuorisotoiminta tapahtuu tällä hetkellä verkossa pandemian johdosta. On havaittu, että alle 11-vuotiaat eivät usein jaksa keskittyä verkko-opetukseen enää iltaisin. Keskittymiskyky tietenkin riippuu aina yksilöstä, ja huoltajat voivat oman harkintansa mukaan ilmoittaa myös tätä nuorempia lapsia Tähtikurssi I:lle. Tulevaisuudessa, kun lähiopetusta voidaan taas järjestää, Tähtikurssi I avattaneen lähiopetuksena myös 11-vuotiaita nuoremmille, tai tilanne ratkaistaan jotenkin toisin. Tarkoitus ei ole, että ikäryhmien väliin jäisi aukkoa.

Mitä kurssien suositusikärajat tarkoittavat? Tähtikurssi I:llä käsitellään asioita vähemmän teoreettisesti tavalla, jonka on käytännössä havaittu toimivan hyvin 11–12-vuotialle. Tähtikurssi II:lla asioita käsitellään jo hieman monimutkaisemmin. Jos nuori on aivan vasta-alkaja tähtitieteen harrastuksessaan ja sijoittuu ikänsä puolesta lähelle 11–12-vuotiaita, voi olla hyvä idea ilmoittautua Tähtikurssi I:lle. "Jo kaiken tietävät" 11–12-vuotiaat saattavat hyvinkin pärjätä Tähtikurssi II:lla.

Miksei lasten tähtikerhoa enää järjestetä? 4–7-vuotiaiden askartelupainotteinen tähtikerho ei sovellu järjestettäväksi verkossa, ja lähiopetuksen järjestäminen on Ursassa edelleen arvioitu sen verran riskikkääksi, että tätä toimintaa ei yritetä vielä uudelleenkäynnistää keväällä 2022. Kerho on kuitenkin tulevaisuudessa osa Ursan järjestämää nuorisotoimintaa, kunhan pandemia on ohi.

 

 

Tähtikurssi I (suositusikä 1112-v.)
Verkko-opetuksena, maanantaisin klo 19.0019.45
Kesto: 10.1.25.4.
jäsenhinta 5 € / muut 25 €

Tähtikurssi I:llä käsitellään universumin kiehtovia ilmiöitä aina sen synnystä sen kaukaiseen tulevaisuuteen. Perehdymme niin kotoiseen aurinkokuntaan kuin vaikkapa tähtien elämänkaareen, niiden syntymästä kuolemaan, tai jopa Linnunradan ulkopuolisiin kohteisiin ja ilmiöihin. Kurssilla käydään haastavia asioita läpi mutta kuitenkin aloittelijaystävällisesti. Kurssilla ei ole tarkkaa ikärajaa, mutta kokemuksen perusteella se sopii parhaiten 11-13-vuotiaille.

Opetus tapahtuu täysin verkossa (alustana toimii Microsoft Teams), joten osallistumiseen tarvitaan verkkoyhteys.

Ilmoittautuneille lähetetään lisätietoa ja ohjeita sähköpostilla viimeistään viikkoa ennen toiminnan alkamista.

Tähtikurssi II (suositusikä 1318-v.)
Verkko-opetuksena, maanantaisin klo 20.0021.00
Kesto: 10.1.25.4.
jäsenhinta 5 € / muut 25 €

Tähtikurssi II:lla käsitellään tähtitieteen ilmiöitä syvällisemmin, pohtien suurempia kokonaisuuksia, tähtitieteen taustalla olevaa fysiikkaa ja syy-seuraussuhteita. Kurssilaiset haastetaan ajattelemaan maailmankaikkeuden isoja kysymyksiä kuten alkuräjähdyksen teoriaa tai mustien aukkojen syntyä. Entä miksi tähdet kuolevat eri tavoin riippuen niiden massasta? Mitä kaikkea suhteellisuusteoria pitää sisällään, ja miten se vaikuttaa maailmankaikkeuden rakenteeseen? Käsiteltävien asioiden teoreettisuudesta huolimatta kurssi on erittäin aloittelijaystävällinen, sillä asioita käsitellään intuitiivisesti yksinkertaistaen ja esimerkkien avulla.

Kurssilla ei ole tarkkaa ikärajaa, mutta kokemuksen perusteella se sopii parhaiten 13-vuotiaille ja sitä vanhemmille.

Opetus tapahtuu täysin verkossa (alustana toimii Microsoft Teams), joten osallistumiseen tarvitaan verkkoyhteys.

Ilmoittautuneille lähetetään lisätietoa ja ohjeita sähköpostilla viimeistään viikkoa ennen toiminnan alkamista.